3 tips voor een goed en veilig dak - Artikelpost

3 tips voor een goed en veilig dak

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 137 | Aantal woorden: 941 | Datum: | 0 commentaar

Een goed onderhouden dak geeft een gevoel van veiligheid en gaat onder meer lekkages in huis tegen. Er is niets vervelender, dan houtrot in de houten dakconstructie onder de dakbedekking. Het kost veel moeite om het houtrot te herstellen. Daarbij is het lang niet altijd mogelijk om slechts delen van het hout te herstellen. Dit leidt ertoe dat een groot deel van het dak vervangen moet worden. Een flinke ingreep! In dit artikel geven we verschillende tips die je helpen om tot een goed en veilig dak te komen. Aan welke van deze tips heb jij al gedacht? 
Tip 1: zorg voor een laagje grind op de dakbedekking 

Wanneer de dakbedekking ouder begint te worden, kun je de levensduur hiervan iets rekken door een laag grind op het dak te storten. Er bestaat speciaal dakgrind, wat bescherming biedt aan de dakbedekking. Let wel, dakgrind wordt voornamelijk gebruikt op platte daken en in veel mindere mate op een schuin dak. Op een schuin dak zou het grind immers al snel van het dak rollen. Dakgrind biedt onder meer bescherming tegen UV-straling. De UV-straling zou de dakbedekking kunnen laten uitdrogen, waardoor er kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan. Via deze scheurtjes sijpelt er vocht bij je woning naar binnen. 


Ook niet onbelangrijk: het dakgrind houdt een woning koeler. Het grind zal een deel van de warmte opnemen, waardoor de woning zelf koeler blijft.  


Tip 2: kies voor een duurzaam type dakbedekking 

Op het moment dat je de dakbedekking op het dak van je woning besluit te vervangen, is het verstandig om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een bitumen dakbedekking of een dakbedekking van zink. Bitumen gaat lang mee en is relatief goedkoop. Op een schuin dak kun je het beste voor traditionele dakpannen kiezen. De dakpannen zijn eenvoudig te vervangen als deze bijvoorbeeld tijdens een storm van het dak waaien. Daarbij gaan de dakpannen je hele leven mee! Een dakdekker kan je adviseren over een geschikt type dakbedekking voor jouw woning. 


In de afgelopen jaren heeft een groen dak sterk aan populariteit gewonnen. Groene daken zijn daken welke voorzien worden van mossen en grassen op het dak. Vergelijk het met het reeds beschreven dakgrind! 


Tip 3: dakbedekking laten onderhouden door een dakdekker 

 

Een dakdekker inhuren is niet alleen interessant, wanneer je advies wenst over de verschillende soorten dakbedekking. Ook kan een dakdekker hulp bieden bij het onderhouden van de dakbedekking. Laat de dakbedekking bijvoorbeeld controleren op een beginnende vorm van slijtage. Bij slijtage is het belangrijk dit op korte termijn te herstellen, om een verergering van het probleem tegen te gaan. Kleine barstjes of scheurtjes kunnen al snel uitgroeien tot een serieus lek in de dakbedekking. Daar waar het voor een dakdekker een kleine moeite zal zijn om een dergelijk scheurtje te herstellen. Over het algemeen wordt aangeraden om de dakbedekking eens per twee of drie jaar na te laten kijken. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd hiervan en het type materiaal dat je gebruikt.


Over de Auteur

Een auteur die het leuk vindt om nieuwtjes te delen!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[347 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[106 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo