4 duurzame ontwikkelingen binnen de stedenbouw
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: artikelplaatsen | Via Artikel Post
Gezien: 436 |
Aantal woorden: 405 |
Datum: Tue, 4 Jun 2019 |
0 commentaar
Het is nogal een opgave: binnen tien jaar moeten alle nieuwbouwwoningen in Nederland op een energieneutrale wijze worden gebouwd. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de stedenbouw. Maar hoe draagt dit vakgebied bij aan een betere leefomgeving? In deze blog vertellen wij je meer over de relevante thema’s die een rol spelen.
Energieproductie
Er is sprake van een energieneutrale woning wanneer er onder normale omstandigheden evenveel energie wordt verbruikt als dat er wordt opgewekt. Binnen de stedenbouw gaan ze echter een stapje verder. Als het aan hen ligt gaan nieuwbouwwoningen straks juist extra energie opwekken. Zo wordt het mogelijk - én zelfs rendabel - om als particulier deze duurzame energie onderling uit te wisselen.
Kleinschalige nieuwbouw
In de nieuwbouwsector heerst er een crisis. De grote bouwprojecten die jarenlang door de overheid zijn opgezet lopen tegen hun einde. Daardoor zijn kleinschalige projecten nu aan een opmars begonnen. Dat is voordelig, want het lijkt erop dat de focus daardoor meer naar de kwaliteit van de woningen verschuift. Dit biedt niet alleen kansen op het gebied van energie, maar ook met betrekking tot andere thema’s.
Meer input van andere partijen
De overheid is altijd een belangrijke schakel geweest in het ontwikkelen van nieuwe wijken en steden. Daar komt nu verandering in. Ontwikkelaars én bewonersgroepen krijgen steeds meer zeggenschap. De ambities en doelen van een bouwproject worden - net zoals vroeger - van tevoren vastgelegd. Aan de vorm en het tempo van het project kan echter gesleuteld worden. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe inzichten direct in de praktijk te brengen.
Herstructurering
Voorheen lag de focus vooral op het ontwikkelen van nieuwbouw buiten de stad. Door de nasleep van de afgelopen crisis hebben centra en industrieterreinen echter veel te kampen met leegstand. Hartstikke zonde. Om energie te besparen is er binnen de stedenbouw een focus ontstaan op de herstructurering- en bestemming van bestaande gebouwen. Ze liggen immers centraal (voor de bewoner) én niet hoeven (door de ontwikkelaar) ‘from scratch’ opgebouwd te worden.
Over de Auteur
Specialist in stedenbouw en gerelateerde zaken
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen