4 duurzame ontwikkelingen binnen de stedenbouw - Artikel Post - Artikel Marketing

4 duurzame ontwikkelingen binnen de stedenbouw

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 138 | Aantal woorden: 405 | Datum: | 0 commentaar

Het is nogal een opgave: binnen tien jaar moeten alle nieuwbouwwoningen in Nederland op een energieneutrale wijze worden gebouwd. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de stedenbouw. Maar hoe draagt dit vakgebied bij aan een betere leefomgeving? In deze blog vertellen wij je meer over de relevante thema’s die een rol spelen.

Energieproductie

Er is sprake van een energieneutrale woning wanneer er onder normale omstandigheden evenveel energie wordt verbruikt als dat er wordt opgewekt. Binnen de stedenbouw gaan ze echter een stapje verder. Als het aan hen ligt gaan nieuwbouwwoningen straks juist extra energie opwekken. Zo wordt het mogelijk - én zelfs rendabel - om als particulier deze duurzame energie onderling uit te wisselen. 

Kleinschalige nieuwbouw

In de nieuwbouwsector heerst er een crisis. De grote bouwprojecten die jarenlang door de overheid zijn opgezet lopen tegen hun einde. Daardoor zijn kleinschalige projecten nu aan een opmars begonnen. Dat is voordelig, want het lijkt erop dat de focus daardoor meer naar de kwaliteit van de woningen verschuift. Dit biedt niet alleen kansen op het gebied van energie, maar ook met betrekking tot andere thema’s.

Meer input van andere partijen

De overheid is altijd een belangrijke schakel geweest in het ontwikkelen van nieuwe wijken en steden. Daar komt nu verandering in. Ontwikkelaars én bewonersgroepen krijgen steeds meer zeggenschap. De ambities en doelen van een bouwproject worden - net zoals vroeger - van tevoren vastgelegd. Aan de vorm en het tempo van het project kan echter gesleuteld worden. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe inzichten direct in de praktijk te brengen.

Herstructurering

Voorheen lag de focus vooral op het ontwikkelen van nieuwbouw buiten de stad. Door de nasleep van de afgelopen crisis hebben centra en industrieterreinen echter veel te kampen met leegstand. Hartstikke zonde. Om energie te besparen is er binnen de stedenbouw een focus ontstaan op de herstructurering- en bestemming van bestaande gebouwen. Ze liggen immers centraal (voor de bewoner) én niet hoeven (door de ontwikkelaar) ‘from scratch’ opgebouwd te worden.Over de Auteur

Specialist in stedenbouw en gerelateerde zaken

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[240 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo