5 stappen om een overkapping van douglas hout te bouwen - Artikel Post - Artikel Marketing

5 stappen om een overkapping van douglas hout te bouwen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 390 | Aantal woorden: 676 | Datum: | 0 commentaar

Wil je meer ruimte om je tuinmeubelen of fiets droog te kunnen opbergen? En heb je geen zin om een schuur te laten plaatsen? Dan is een overkapping de oplossing voor jou. Een overkapping bestaat namelijk uit een afdak dat wordt ondersteunt met enkele houten palen. Naast extra ruimte kan je het hele jaar door genieten van het buitenleven. Ben je een handig klusser? Met onze 5 stappen om een douglas overkapping te bouwen, ben je in no time klaar.

1. Meten is weten

Voordat je écht kan beginnen, is het belangrijk om een goede bouwtekening te maken. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  1. Waar wil je de overkapping gaan bouwen?
  2. Wat is de L x B x H?
  3. Wat type douglas overkapping wil je bouwen?
  4. Wat heb ik allemaal nodig?
  5. Waar komt de waterafvoer?

Belangrijk: zorg ervoor dat de verhoudingen van de constructie kloppen. Zo weet je zeker dat je overkapping bestand is tegen weer en wind.

2. Een goede fundering

Een goede fundering is het halve werk. Begin daarom met het plaatsen van betonpoeren op de plaatsen waar je staanders wilt plaatsen. Met een betonpoer voorkom je dat de douglas palen in aanraking komen met de grond. Hierdoor kan er geen vocht in de palen trekken en gaat het douglas hout langer mee. Na het plaatsen van de betonpoeren kun je ook een laag snel beton storten voor extra stevigheid. Uiteraard is het ook mogelijk om de overkapping op een bestaand terras te bouwen. Hiervoor kun je gebruik maken van paalhouders.

3. Plaatsen van de Palen

Staat de fundering? Dan is het tijd om de hoogte in te gaan. Begin met het plaatsen van palen om de 2 of 3 meter. Hierdoor kunnen de dwarsliggers het dak moeiteloos dragen. Let op: hoe groter je de overkapping maakt, des te steviger de palen moeten zijn.

4. De dakconstructie

Is alles waterpas? Dan kun je beginnen met het dak. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Kies je voor een plat dak of toch een puntkap? Wil je dat de constructie zichtbaar is of wil je liever de palen wegwerken? Voor dit voorbeeld kiezen we voor een douglas overkapping met een plat dak. Laten we beginnen met het verbinden van de palen door middel van dwarsbalken. Deze kan je snel en gemakkelijk monteren met L-vormige verbindingshoekjes. Vervolgens plaats je boven op de dwarsbalken een laag vellingsdelen (dakbeschotplanken). Heb je alle vellingsdelen gemonteerd? Dan kunnen we verder met het waterdicht maken van het dak.

Instructies voor een waterdicht dak

  • Gebruik panlatten om een luchtlaag te creëren. Zo voorkom je dat je dakbeschot vochtig wordt en daardoor gaat schimmelen.
  • Plaats boven op de panlatten een laag dakpanplaten van ongeveer 18 mm.
  • Je douglas overkapping is nu geschikt voor het leggen van dak bekleding.

Dakafwerking

Ook met de afwerking van het dak kun je alle kanten op. Je kan kiezen uit pannen, EPDM en de populaire polycarbonaat planken. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een zonnedoek of geïmpregneerde Douglas dakpanelen.

5. Wel of geen wanden?

Je douglas overkapping staat nu als een huis. Je kunt nu verder met het afwerken van de zijwanden (als je tenminste van plan was die toe te voegen). Wanneer de douglas overkapping helemaal staat, kun je nog jaren genieten van je eigen overkapping.

Meer weten over een douglas overkapping bouwen? Neem snel contact op met douglas-hout.nl.Over de Auteur

-

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[261 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[173 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo