7 signalen om vochtige muren te herkennen - Artikelpost

7 signalen om vochtige muren te herkennen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 178 | Aantal woorden: 903 | Datum: | 0 commentaar

Vochtproblemen zijn gevaarlijk voor je woning en soms zelfs voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk te herkennen en aan te pakken. Maar niet elke vochtprobleem ziet er hetzelfde uit. Waar kun je vochtige muren aan herkennen? En, misschien nog wel belangrijker, hoe pak je vochtige muren aan?

Signaal 1: vochtplekken op de muren

Vochtplekken op de muren zijn vaak eenvoudig te herkennen. Je ziet daadwerkelijk natte plekken op de muren zitten. Let hierbij op dat, als het om opstijgend vocht gaat, de vloer droog is. Is de vloer ook nat, dan zul je op zoek moeten naar een andere oorzaak.

Signaal 2: condens op de ramen

Condensatie vormt zich snel op ramen. Dit komt doordat de warme, afkoelende lucht hier in aanraking komt met een kouder oppervlakte. Daardoor wordt de lucht vloeibaar en zie je de herkenbare druppels op het raam verschijnen. Vaak komt dit voor in slecht geventileerde ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer of keuken. Maar als je last hebt van opstijgend of doorslaand vocht in een andere ruimte, kan er ook condens op de ramen ontstaan.

Signaal 3: Vorming van schimmel en mos

Schimmels en mossen gedijen goed in vochtige ruimtes. Vochtige muren kun je dan dus ook herkenning aan de vorming van schimmel en mos. Bij optrekkend vocht zitten er vaak zwarte schimmelvlekken aan de onderkant van de muur. Maar schimmel kan ook optreden op andere plekken op de muur. Zo komt het vaak voor in de hoeken tussen de muur en het plafond.

Signaal 4: Blazen op de verf

Soms zie je niet direct schimmel of een vochtige plek zitten, maar zijn er toch signalen die wijzen op vochtige muren. Zo kunnen er blaasjes ontstaan op de verf. De verf begint dan los te komen van de muur. Als je dit ziet gebeuren, is de kans groot dat je een vochtprobleem hebt.

Signaal 5: Het loskomen van behangpapier

Niet alleen op geverfde muren kun je vochtproblemen herkennen, ook als je behang hebt kun je zien of je last hebt van vochtige muren. Behangpapier kan door vocht los gaan komen.

Signaal 6: Plinten die loskomen

Niet alleen verf of behangpapier kunnen beschadigen door een vochtprobleem, ook plinten kunnen het zwaar te verduren krijgen. Door vochtige muren kunnen plinten loskomen of breken.

Signaal 7: Witte schimmelvlekken op houten meubelen

Soms zie je niet aan de muur dat je een vochtprobleem hebt, maar aan je meubelen. Houten meubelen die in een vochtige ruimte staan, kunnen last krijgen van witte schimmelvlekken. Als je dit opmerkt op je houten meubels, is het dus verstandig om de ruimte eens goed te inspecteren. De kans is groot dat je last hebt van vochtige muren of een ander vochtprobleem.

Hoe kun je vochtige muren behandelen?

Als je geconstateerd hebt dat je last hebt van vochtige muren is het zaak om deze zo snel mogelijk te behandelen. Maar hoe kun je dit vochtprobleem aanpakken? Dat is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Je kunt last hebben van opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. Elk van deze problemen hebben hun eigen oorzaken en daarom ook hun eigen aanpak.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht zul je vooral aantreffen in oudere huizen. Via de ondergrond trekt het vocht de muren in. Over het algemeen zit het vocht niet hoger dan 120 centimeter. Ook zal de vloer droog blijven. Deze vochtproblemen herken je vaak door schimmels onderaan de muur, beschadigde plinten en een muffe geur. Dit probleem is niet zo eenvoudig zelf op te lossen. Een professional kan de muren injecteren met een speciale vloeistof of gel. Dit vormt een barrière tegen het vocht.

Doorslaand vocht

Heb jij last van vochtige muren door doorslaand vocht? Dan komt het vocht waarschijnlijk via poreuze muren de woning binnen. Ook een probleem met de dakbedekking kan de oorzaak zijn. Afhankelijk van waar het vocht de woning binnendringt, wordt er gekozen voor een aanpak. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van vochtwerende verf of nieuwe gevelbekleding zijn. Laat je door een vakman adviseren over de beste oplossing in jouw situatie.

Condensatievocht

Condensatievocht is wat eenvoudiger zelf aan te pakken. De makkelijkste oplossing is om de ruimte beter te ventileren. Vaak helpt dit al veel. Ook kun je er voor kiezen om de ruimte tijdelijk meer te verwarmen. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Een ventilator plaatsen kan ook helpen om het probleem te verminderen. Condensatievocht heeft echter vaak een onderliggende oorzaak. Zo kan het veroorzaakt worden door opstijgend of doorslaand vocht. In dat geval is het belangrijk om ook de onderliggende problemen aan te pakken. Van welk soort vocht je ook last hebt, een goede aanpak is belangrijk. Zo voorkom je grotere problemen aan je huis en aan je gezondheid. Schakel een vakman in om je te adviseren en om het probleem adequaat op te lossen. Zo kun je snel weer genieten van een droge woning.Over de Auteur

Ik ben gepassioneerd door de bouw- en renovatiesector. Met mijn artikels tracht ik lezers verder te helpen met advies en aandachtspunten wanneer je je woning renoveert. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[350 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo