Alle donders wat een vlonder!
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Janwillemhar1990 | Via Artikel Post
Gezien: 478 |
Aantal woorden: 888 |
Datum: Thu, 16 May 2019 |
0 commentaar
Excuses voor de slechte woordgrap. Konden we niet laten. Maar we leggen je zonder dollen wel graag uit wat het aanleggen van zo’n houten terras precies oplevert!
Allereerst is er natuurlijk de gepaste trots wanneer je het geheel helemaal zelf hebt opgebouwd. Maar van welke andere voordelen profiteer je met een vlonder? Wat heb je precies nodig voor de bouw ervan? Lees onze onderstaande tips goed door om vol vertrouwen aan de slag te gaan en te voorkomen dat je de vlonderplank misslaat. Oh sorry, gaan we weer...
Waarom een vlonder?
Kijk maar eens naar de vele voorbeelden online of in catalogi om te zien hoe uitnodigend zo’n houten oppervlak staat. Dat red je met een tegelvloer niet - tenzij je een schitterend mozaïek maakt, natuurlijk. Hoe dan ook, zo’n vlonder wordt een plek waar je het liefst het hele jaar doorbrengt, badend in de zon. Komt natuurlijk wel bij kijken dat Nederland geen tropisch gebied is en dat bakken met regen minder zeldzaam zijn dan zonnestralen. Hebben wij weer, hè?
Oh ja, een vlonder is ook nog eens hartstikke onderhoudsvriendelijk!
Waar moet ik rekening mee houden bij het bouwen van een vlonder?
Zorg dat de ondergrond niet te drassig is, anders kan de constructie wegzakken. Drainage en/of opbouw op een schuin oppervlak kan dit verhelpen. Mocht de bodem toch vruchtbaar zijn, dan is het gebruik van een worteldoek onder de vlonderplanken aan te raden. Zo voorkom je dat onkruid de kop opsteekt.
Verzeker jezelf van een stevig geheel. Veel mensen denken dat iets minder balken kopen best kan om de kosten te drukken. Maar hierdoor gaat de draagkracht van de vlonder verloren, waardoor erop zitten niet eens veilig genoemd mag worden! Laat je tevoren dan ook goed adviseren en zorg dat de basis tegen een stootje kan.
Extreme temperaturen doen je balken krimpen en uiteenzetten. Dat is heel normaal en hier hoef je ook niks aan te willen veranderen. Je moet de houten onderdelen er echter wel de ruimte voor geven. Houd daarom standaard tussen de zes en acht millimeter vaste afstand aan tussen de planken.
Kijk bovendien niet gek op wanneer er verkleuring in het hout plaats gaat vinden. Dat is zeker het geval wanneer je meubelen en andere objecten niet verplaatst met enige regelmaat. Kies er bijvoorbeeld voor om in de winter je terrasmeubelen op te bergen.
Weet je nog dat we zeiden dat je er catalogi en websites op na kon slaan om voorbeelden van vlonders te bekijken? Dat is nog steeds zo. Echter, we raden je ten sterkste af om de kleur van je planken via deze bronnen uit te kiezen. De tinten die je hier aantreft, verschillen namelijk nogal eens van de werkelijkheid. Zoek je planken en balken daarom altijd eigenhandig uit in je plaatselijke bouwmarkt. De experts aldaar kunnen ze voor je op maat zagen.
Tot slot is het goed om te weten dat de onderkant van je vlonder nogal onaantrekkelijk kan zijn wanneer de onderkant open blijft. Los dit op door rechtopstaande planken aan de zijkanten aan te brengen. Slechts één zijde zou er open mogen blijven, zodat de wind er goed langs kan.
Succes het bouwen van je eigen vlonder!
Over de Auteur
Lees de leuke blogs van Gadero!
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen