Alles over bitumen dakbedekkingen - Artikel Post - Artikel Marketing

Alles over bitumen dakbedekkingen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 380 | Aantal woorden: 1161 | Datum: | 0 commentaar

Veel platte daken in Nederland hebben een bitumen dakbedekking. Bitumen is een uitstekend materiaal om materiaal om platte daken te bedekken. Het wordt dan ook veel gebruikt voor dakkapellen, schuren, garages, veranda’s en aanbouwen.

Voor- en nadelen van bitumen dakbedekking?

Bitumen zijn al zo oud als de mensheid. Bijna tenminste. Het werd namelijk in de eerste verhalen van de mensheid al gebruikt om de buitenwand van een schip waterdicht te maken. Het spreekt dus in het voordeel van bitumen dat het nu nog steeds gebruikt wordt. Bitumen wordt geproduceerd van ruwe olie.

Een bitumineuze dakbedekking is populair in Nederland omdat het een aantal eigenschappen heeft die het daarvoor heel geschikt maken: het is waterdicht, ijzersterk, bestand tegen chemische stoffen en het heeft een grote kleefkracht op diverse materialen. Die eigenschappen maken het heel geschikt om daken te beschermen tegen alle Nederlandse weersinvloeden. Ieder voordeel heb echter z’n nadeel, en dat is voor bitumen niet anders. De negatieve eigenschappen van bitumen zijn: het heeft een slechte UV- en zuurstofbestendigheid, het is niet elastisch: wordt hard bij vrieskou en zacht bij hitte, en het heeft een relatief korte levensduur.

Om deze nadelen weg te nemen is gemodificeerd bitumen ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS.

APP: In een bitumen dakbedekking die bewerkt is met APP (Atactisch PolyPropyleen) zit een elastische kunststof verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen soepeler en buigzamer is wat vooral positief is bij temperatuurschommelingen. Daarnaast is het beter bestendig tegen UV straling en vergt het weinig onderhoud.

SBS: In een bitumen dakbedekking die bewerkt is met SBS (Styreen Butadieen Styreen) zit kunstmatig gefabriceerd rubber verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen soepeler en buigzamer is wat vooral positief is bij temperatuurschommelingen. Daarnaast heeft het een grote kleefkracht, wat de kans op lekkages aanzienlijk verkleint. Een nadeel van SBS is dat het materiaal poreus wordt bij blootstelling aan veel UV-straling. Daarom ziet u op deze daken vaak een laag kiezels op het dakleer.

Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?

 

Als eerste is het belangrijk dat het dak goed schoon is. Daarna rolt de dakdekker het dakleer uit tot het dak volledig bedekt is met bitumen. Het overtollige materiaal wordt vakkundig weggesneden, en als het dakleer helemaal op maat is worden de bitumen weer opgerold. Vervolgens gebuikt de dakdekker een brander om de dakbedekking stevig en waterdicht op het dak te plakken. De onderkant van het dakleer wordt tijdens het opnieuw uitrollen verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt. Het is belangrijk dat de dakdekker hierbij voorzichtig en nauwkeurig te werk gaat. Tot slot gaat de dakdekker met een aandrukroller over de bitumen dakbedekking heen om het geheel, vooral de naden, goed op elkaar aan te laten sluiten. Op deze manier kan u dakbedekking er weer een aantal jaren tegenaan. 

bitumen dakbedekking

Onderhoud van bitumen dakbedekking

Hoe lang u vooruit kunt met de nieuwe dakbedekking heeft u deels zelf in de hand. We geven u nog een aantal tips om de levensduur van uw bitumen dakbedekking te verlengen.

Het is verstandig om jaarlijks een kleine onderhouds- of schoonmaakbeurt uit te voeren aan uw bitumen. Vaak groeien er namelijk veel algen en mossen op, zeker wanneer er bomen in de buurt van het dak staan. Door jaarlijks 15 minuten op uw dak door te brengen om dit alles te verwijderen zorgt u ervoor dat uw dak zo lang mogelijk in goede staat blijft.

Zoals eerder genoemd liggen er op bitumen daken vaak kiezelstenen. Op deze manier worden de bitumen minder blootgesteld aan invloeden van buitenaf, zoals UV-straling. Hierdoor blijft de dakbedekking langer in goede staat.

Een andere optie is het aanbrengen van een groendak. Een groendak bestaat uit mossen, kruiden, planten en/of soms zelfs bomen en kan de levensduur van het dakleer verlegen tot wel zestig jaar. Een groendak zorgt naast een goede bescherming ook nog voor betere isolatie.

Maak direct een afspraak met een dakdekker

Voor onderhoud of reparaties aan uw dak kunt u direct contact opnemen met een dakdekker uw regio, zoals bijvoorbeeld deze dakdekker in Rotterdam: Best Totaalonderhoud. Zij kunnen u helpen met allerhande klussen in en om het huis. Over de Auteur

Best Totaalonderhoud kan u helpen met allerlei klussen in en om het huis.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[261 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[173 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo