Asbest - wat is het en wat doe je eraan - Artikel Post - Artikel Marketing

Asbest - wat is het en wat doe je eraan

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: Floortje Klaassen
Gezien: 673 | Aantal woorden: 360 | Datum: Sat, 11 Feb 2012 | 0 commentaar

 

Tot 1983 was asbest een veelgebruikt product in de bouw, vanwege isolerende en sterke eigenschappen die asbest heeft. Daarnaast was asbest relatief goedkoop. Later kwam men erachter dat dit materiaal schadelijk was voor de gezondheid en sinds 2005 is het gebruik van asbest helemaal verboden. Voor het verwijderen van asbest moet nu een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd worden.

Gezondheid

Materialen waarin asbest in verwerkt zit is niet schadelijk voor je gezondheid, zolang er maar niks met de materialen gebeurt. Is het kapot of moet er gesloopt of verbouwd worden, dan is de kans groot dat er asbestvezels loskomen die een gevaar vormen. De ingeademde deeltjes kunnen vast komen te zitten in de luchtwegen en luchtblaasjes en opgenomen worden door het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat longkanker of asbestose ontstaat. De ziektes ontstaan niet meteen na het inademen van asbestdeeltjes, de incubatietijd is twintig tot dertig jaar.

Soorten asbest

Asbest werd op twee verschillende manieren gebruikt: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Hechtgebonden houdt in dat de asbest vastzit in een ander materiaal, zoals cement. Bij hechtgebonden asbest is de kans klein dat de asbestvezels in de lucht komen, behalve als het materiaal beschadigt. Losgebonden asbestvezels zitten niet in een ander materiaal vast, waardoor de kans groter is dat de vezels in de lucht komen. Dit moet dan ook altijd afgedekt of verwijderd worden. Zelf asbest verwijderen mag alleen met een vergunning van de gemeente, maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die ingehuurd kunnen worden.

Asbest is te herkennen aan een witgrijze, vezelige structuur. Losgebonden asbest is gebruikt tot 1983, hechtgebonden asbest tot 1993. Aan de hand van de leeftijd van de materialen kun je afleiden of er asbest in kan zitten of niet.Over de Auteur

Ik ben Floortje en ik hoop dat jullie mijn artikelen leuk vinden!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[308 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[112 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[101 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo