FB pix Asbestvezels even uitleggen en het gebruik in Vlaanderen - Artikelpost

Asbestvezels even uitleggen en het gebruik in Vlaanderen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 116 | Aantal woorden: 454 | Datum: | 0 commentaar

Asbest is een natuurlijk mineraal dat vanwege zijn duurzaamheid, brandwerendheid en isolerende eigenschappen veelvuldig werd gebruikt in bouwmaterialen. Echter, de vezels van asbest kunnen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen wanneer ze worden ingeademd. Dit heeft geleid tot strikte regelgeving en de noodzaak van asbestattesten in Vlaanderen.

Wat is Asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijk voorkomende silicaatmineralen. Deze mineralen hebben een vezelachtige structuur en waren ooit populair in de bouwsector vanwege hun weerstand tegen hitte, elektriciteit en chemische corrosie. Asbestvezels zijn echter microscopisch klein en kunnen, wanneer ze vrijkomen in de lucht en ingeademd worden, leiden tot ernstige aandoeningen zoals asbestose, mesothelioom en longkanker.

Gebruik van Asbest in Bouwmaterialen

In het verleden werd asbest toegevoegd aan meer dan 3.500 bouwmaterialen, waaronder dakbedekking, vloertegels en isolatiematerialen. Het hoogtepunt van asbestgebruik in België lag in de 20e eeuw, maar tegen het einde van de eeuw werd het gebruik ervan verboden vanwege de gezondheidsrisico's.

Asbestattesten in Vlaanderen

Sinds 23 november 2022 is het in Vlaanderen verplicht om bij de verkoop van gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd, een asbestattest te overhandigen aan de koper. Dit attest is het resultaat van een asbestinventarisatie die aangeeft welke materialen asbest bevatten, de staat van het asbest en hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden. De Vlaamse Regering streeft ernaar om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen.

Het Belang van Asbestdeskundigen

Asbestdeskundigen spelen een cruciale rol in het beoordelen en managen van asbestrisico's. Zij hebben de kennis en training om asbestverdachte materialen te identificeren en te beoordelen. Een deskundige weet welke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te gebruiken en hoe een inventaris op te stellen, inclusief werkvoorbereiding, gebouwinspectie, en risicobeoordeling.

Conclusie

Het is van vitaal belang dat eigenaren van oudere gebouwen zich bewust zijn van de aanwezigheid van asbest en de juiste stappen ondernemen om een veilige omgeving te waarborgen. Asbestattesten en de rol van asbestdeskundigen zijn essentieel in dit proces, en samenwerken met gecertificeerde professionals is de beste manier om de risico's van asbest te beheren en te voldoen aan de huidige regelgeving.

Voor meer gedetailleerde informatie over asbest en de vereisten voor asbestattesten in Vlaanderen, kunt u de website Asbestattest-Aanvragen.be bezoeken.

 Over de Auteur

Schrijver van artikels over woningen, appartementen, vastgoed en immo algemeen in Vlaanderen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo