Bemiddeling bij een huurconflict
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: CobyvanEmpel | Via Artikel Post
Gezien: 1500 |
Aantal woorden: 662 |
Datum: Wed, 25 Jan 2012 |
0 commentaar
Helaas hoor in te vaak in de omgeving dat mensen een probleem hebben met zijn of haar huisbaas. Vaak komt dit doordat er een conflict is ontstaan over de huur, of de randvoorwaarden daarvan. Zo kan een huisbaas het vertikken te verbouwen, of is iemand het niet eens met de servicekosten.
Een dergelijk conflict is jammerlijk genoeg vaak het resultaat van onwetendheid bij een van de twee partijen, of van allebei. Hoe kun je een dergelijk conflict het beste oplossen? Belangrijk, hoe kun je een dergelijk conflict voorkomen? In dit artikel zal ik hier verder op in gaan.
Allebei onschuldig
In de overgrote meerderheid van de conflicten is er geen sprake van opzet. Vaak is het gewoon een kwestie van iets dat voor tijdje over het hoofd werd gezien, of werd genegeerd, en dan ineens gaat het fout.
Neem bijvoorbeeld de situatie waar een huisbaas contractueel verplicht is om de twee jaar onderhoud te plegen. Echter, vlak voor die periode is verstreken, heeft deze nog geen aanstalten gemaakt om er iets aan te doen. Als de huurder hier niets over zegt, maar zelf wel verwacht dat er alsnog iets gaat gebeuren, kan deze boos worden op de huisbaas. Dat terwijl de huisbaas dit niet bewust deed, maar boos wordt om een dergelijke reactie; een conflict is geboren.
Bovenstaande was natuurlijk simpel te voorkomen wanneer beide partijen iets actiever waren geweest. De huisbaas had de regels moeten kennen, de huurder had actiever mogen zijn. Daarom is het voor iedereen een kwestie van actief meedenken. Hierdoor voorkom je een hoop in essentie onnodige conflicten.
In je recht
Helaas is er niet altijd sprake van een dubbele onschuld. Soms kan er bij een van de partijen opzet in het spel zijn. In dit geval is het moeilijk een dergelijk conflict nog op te lossen zonder tussenmenging van anderen. In het uiterste geval eindig je bij de rechter; dit is helaas amper te voorkomen.
Hetgeen wat je in dergelijke gevallen het beste kunt doen is weten wanneer je in je recht staat. Neem bijvoorbeeld de randvoorwaarden van de huur goed door. Als je vragen hebt kun je ook eens langs de rechtswinkel gaan, waar je vaak gratis advies kunt inwinnen. Als het echt uit de hand loopt kun je nog altijd een gespecialiseerde advocaat in huurrecht in de armen nemen.
Als het eenmaal raak is, dan loopt het vaak vervelend af. Daarom wil je altijd voorkomen dat een conflict uitbreekt. Echter, wanneer het zover is, wil je er zelf het beste uitkomen, dus weet wanneer je in je recht staat!
Over de Auteur
Coby van Empel helpt graag anderen door middel van het geven van een aantal tips op verschillende vlakken.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen