Buitenverlichting op zonne-energie; kies de juiste Solar-tuinlamp voor uw situatie - Artikelpost

Buitenverlichting op zonne-energie; kies de juiste Solar-tuinlamp voor uw situatie

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 291 | Aantal woorden: 647 | Datum: | 0 commentaar

Solar-tuinlampen zijn lampen die overdag opladen middels een zonnepaneel. De zonne-energie wordt overdag omgezet in stroom en opgeslagen in een accu, die ‘s avonds kan worden gebruikt om uw tuin te verlichten. Sommige solar-tuinlampen gaan automatisch aan zodra het donker is, andere buitenlampen springen aan zodra er beweging wordt gedetecteerd. Er zijn buitenlampen op zonne-energie met beide opties.

Tuinverlichting op zonne-energie kan zowel decoratief als functioneel zijn. Met een decoratieve solarlamp vrolijkt u de achtertuin op. Een functionele solarlamp zorgt voor extra licht op momenten en/of op plaatsen waarbij u dat goed kunt gebruiken: bijvoorbeeld om het slot van de achterdeur eenvoudig te kunnen vinden. Een groot voordeel van buitenlampen op zonne-energie is dat u ze niet op het elektriciteitsnet hoeft aan te sluiten. Aan elke schutting en aan elke buitenmuur kan zonder gedoe met kabels een buitenlamp op zonne-energie worden opgehangen. Daarnaast is het voor zowel uw portemonnee als het milieu voordelig dat deze vorm van buitenverlichting geen stroom verbruikt.

Waar u in het bijzonder op moet letten als u een buitenlamp op zonne-energie koopt

De geschiktheid van de lamp voor uw locatie

Wilt u een wandlamp op zonne-energie op een plek hangen waar de zon overdag tenminste vijf uur schijnt? Dan heeft u een ruime keuze. De meeste buitenlampen op zonne-energie hebben een zonnepaneel op de lamp zelf. Maar wilt u bijvoorbeeld een carport verlichten of een lamp op de noordkant van een woning of schutting hangen, dan kan het zijn dat een normale buitenlamp op zonne-energie overdag niet voldoende zonlicht ontvangt om voldoende op te kunnen laden. Vooral in de wintermaanden kunt u hierdoor niet de vruchten plukken van een buitenlamp op zonne-energie. In die situatie kunt u kiezen voor een buitenlamp met een los zonnepaneel. Er bestaan lampen waarbij de lamp en het zonnepaneel verbonden zijn door een kabel van bijvoorbeeld vijf meter. Soms is het mogelijk de kabel te verlengen. Op die manier wordt het mogelijk om het zonnepaneel aan voldoende zonlicht bloot te stellen, zodat de accu in de lamp voldoende op kan laden.

De accu

Vele buitenlampen op zonne-energie van het goedkopere segment zijn voorzien een vast-gesoldeerde accu (vaak een lithium-ion accu van het model 18650). Het feit dat er geen sprake is van een uitneembare accu is niet per se nadelig, maar als de accu na twee of drie jaar vervangen moet worden dan is daar enige kennis en handigheid voor nodig. De meeste elektriciens zullen u daarom afraden om zelf een nieuwe accu in de lamp te solderen. Wilt u een buitenlamp op zonne-energie die u na de levensduur van de accu kunt blijven gebruiken, dan is het aan te raden een model uit te zoeken met een vervangbare accu.

De kleur van het licht

Wanneer u een solarlamp gebruikt als decoratie is het belangrijk te kijken naar de kleur van het licht. De meeste solarlampen geven wit licht (6000K) of warm wit licht (3000K). Over het algemeen wordt warm wit licht meer geassocieerd met gezelligheid, waardoor lampen met dit soort licht veel gekozen worden om de tuin op te leuken. Toch kan een lamp met wit licht juist zorgen voor een moderne of luxe sfeer in de tuin. Welke kleur licht u ook kiest: wees ervan bewust dat er verschil in zit voordat u een buitenlamp op zonne-energie bestelt.

Buitenlamp op zonne-energie met los zonnepaneelOver de Auteur

Topsjop.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[368 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[161 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo