CV ketel defect: eerste hulp en handige tips
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Doval | Via Artikel Post
Gezien: 706 |
Aantal woorden: 485 |
Datum: Thu, 24 Jan 2019 |
0 commentaar
’s Morgens een koude douche, wat nu gedaan?
Geen warm water wel verwarming? Een koude douche zou blijkbaar helpen om snel wakker te worden. Niet iedereen is daar echter voor te vinden. De meeste onder ons worden liever gewekt op een andere manier – met lekker warm water bijvoorbeeld. Toch kan het soms al eens misgaan. Problemen aan de CV ketel kunnen ervoor zorgen dat er ’s morgens geen warm water is, of dat het water haar temperatuur niet behoudt. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing.
Tip: test het probleem bij andere aftappunten (bijvoorbeeld een keukenkraan) om te controleren of de oorzaak bij de douchekraan ligt of bij de ketel.
Geen warm water wel verwarming
Dit probleem wordt mogelijk veroorzaakt door een defecte driewegklep. Deze klep zorgt ervoor dat de ketel het sanitair water kan verwarmen. Bij een eerste hapering durft er al eens afwisselend warm en koud water uit de kraan te komen. Na enkele dagen is het helemaal gedaan. De vervanging van een driewegklep laat u best aan een professional over.
Alleen nog maar koud water?
Geeft de ketel een storing? Kijk dan in de handleiding en volg de instructies op deze pagina. In alle andere gevallen, kan u onderstaande stappen nalopen:
- Kijk of de ketel in het stopcontact zit en de zekering niet afgesprongen is.
- Controleer of de gastoevoer openstaat.
- Zorg dat de tapwatertemperatuur hoog genoeg is (minstens 60 °C).
Lauw water maar de ketel staat heel warm
Als de ketel toch zeer warm wordt en het water komt lauw uit de kraan, kan dit twee oorzaken hebben.
- In de ketel zit een warmtewisselaar die de warmte overbrengt van de verwarming. Deze kan verstoppen door teveel kalk in het water. Kalk ontstaat in regio´s met hard water. In combinatie met hoge temperaturen zet deze kalk zich af op de wisselaar. In dat geval moet die vervangen worden.
- Lauw water kan ook voortkomen uit een kraan met een te hoge water doorlaat. Als het debiet door de kraan te groot is, kan een ketel met een te klein vermogen niet volgen. Het resultaat is dat, ondanks de ketel zijn uiterste best doet, het water niet genoeg opwarmt. In dat geval moet er een manier worden gevonden om het debiet door de kraan te beperken of de ketel te vervangen.
Hulp nodig?
Contacteer een vakman. Die helpt je dan toch graag verder.
Over de Auteur
Als Product Manager bij een gerenommeerde verwarmingsfabrikant, schrijf ik graag in mijn vrije tijd artikels om mensen verder te helpen. De techniek gaat met rasse schreden vooruit en vaak is het moeilijk om hierin bij te blijven. Zo probeer ik op een begrijpbare manier mensen te helpen in probleemsituaties.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen