De elektra van uw huis
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Esma de Jaegher | Via Artikel Post
Gezien: 654 |
Aantal woorden: 1173 |
Datum: Sun, 8 May 2016 |
0 commentaar
De elektrische installatie van een woning is voor veel mensen een intimiderende zaak. Zo gebruiken veel mensen bijvoorbeeld liever permanent een verlengsnoer in plaats van een nieuw stopcontact te laten plaatsen. Echter, als een stopcontact goed aangelegd wordt is dit een stuk veiliger, praktische en ook mooier weggewerkt! In dit artikel wordt het hoe en wat van elektra uitgelegd, om u zo wat algemene kennis mee te geven. Voor het werken met of aanleggen van elektra raad ik u aan om een professionele elektricien in te schakelen!
De meterkast
In de meterkast bevinden zich meerdere schakelaars om uw huis van stroom te voorzien en te beveiligen tegen kortsluiting.
De groepenkast
De elektrische toevoer van uw huis is onderverdeeld in verschillende groepen. Zo kan de ene groep verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld de garage, terwijl de andere de woonkamer en de gang van stroom voorziet. De groepen functioneren daarnaast als een beveiliging tegen overbelasting door in zulke gevallen automatisch de stroom in deze groep af te sluiten. Zware apparaten (wasmachine, droger, etc.) moeten op aparte groepen worden aangesloten om overbelasting te voorkomen.
De hoofdschakelaar
Met de hoofdschakelaar kunt u met één handeling de stroom in het hele huis aan- of uitzetten. Dit is geen beveiliging, alleen een manuele schakelaar.
De aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar beveiligt uw huis tegen het weg “lekken” van stroom, bijvoorbeeld bij kortsluiting in een van uw apparaten. Deze schakelaar meet de hoeveelheid stroom die uw huis in- en uitgaat – in een normale situatie zit hierin geen verschil. Als er toch een verschil gedetecteerd wordt schakelt deze schakelaar de stroom in uit ter beveiliging. Een aardlekschakelaar is maximaal op vier groepen aangesloten.
- De stekkertest
Gedeeltelijke of volledige stroomstoringen zijn vaak terug te lokaliseren naar een enkele groep of zelfs een enkel apparaat in uw woning. Voor een volledige stroomstoring: zet eerst alle groepen uit, de aardlekschakelaar aan, en daarna de groepen één voor één weer aan. Vaak wordt hierdoor duidelijk bij wat voor groep de stroomstoring ontstaat. Om storing binnen de groep op te sporen kunt u nu de stekkertest doen. Haal alle stekkers van de betreffende groep uit het stopcontact en probeer de groep aan te zetten. Blijft deze staan, dan kunt u de stekkers er één voor één in doen. Vaak is één apparaat verantwoordelijke voor het afslaan van de groep. In dat geval moet het apparaat gerepareerd of eventueel vervangen worden. Lost dit het probleem niet op, en/of zijn er apparaten waarvan u de stekker er niet uit kan halen (bijvoorbeeld lampen)? Dan is de kans groot dat het probleem in de meterkast of aan de bekabeling ligt, en is het handig een vakkundig elektricien erbij te roepen!
Bekabeling
Een elektrische kabel bevat 4 draden, elk met een eigen kleurencode zodat in één oogopslag gezien kan worden waarvoor elke draad dient:
§ D fasedraad (bruin) zorgt voor de aanvoer van de stroom. Hier staat dus altijd spanning op!
§ D nuldraad (blauw) zorgt voor de afvoer van de stroom. Vaak staat hier geen spanning op, maar in sommige gevallen wel, dus ga er altijd vanuit dat hier ook spanning op staat!
§ D schakeldraad (zwart) vervult dezelfde functie als de fasedraad (bruin), maar dan vanaf de schakelaar tot het apparaat.
§ aarddraad (geelgroen) is verbonden met de aarde, vaak via een metalen staaf die diep de grond in gaat (de aardelektrode). Als er door een elektrisch defect spanning komt te staan op onderdelen waar dat niet de bedoeling is (bijv. de metalen behuizing), dan zorgt deze draad ervoor dat deze spanning weg “lekt” naar de aarde. Deze kabel is dus een beveiliging tegen elektrocutie - wel zo handig dat die goed aangesloten is, des te meer in vochtige omgevingen. Nb. als er stroom op deze manier weg “lekt” zal de aardlekschakelaar in uw meterkast ook omslaan ter beveiliging, waardoor de stroom in uw hele huis wegvalt.
Het is van belang dat altijd de juiste draden voor de juiste functie gebruikt worden. Met consistentie wordt voorkomen dat er in de toekomst iets verkeerd aangesloten wordt waardoor kortsluiting kan ontstaan.
Centraaldoos
Tegenwoordig moet er in elke kamer een centraaldoos geplaatst worden. Dit is een doos (meestal aan het plafond) waarin alle elektrische bekabeling van die kamer bij elkaar komt. Doordat de centraaldoos te openen is, kan de elektricien er later makkelijk mee te werken zonder gelijk de muur of het plafond open te moeten halen. Vanuit de meterkast lopen er kabels naar de centraaldoos, van waaruit de verdeling (leidingen en stopcontacten) voor de rest van de kamer kan worden gelegd. Bij het aanleggen van nieuwe bekabeling is het handig als u van tevoren een goede planning maakt van waar alles moet komen. Op deze manier bespaart u een hoop tijd en geld.
Zoekt u een vakkundig elektricien in Dordrecht of omgeving die u kan helpen met reparatie, aanleg of vervanging van elektra? Neem contact met ons op! Wij staan graag voor u klaar. Naast de bovengenoemde werkzaamheden kunnen we u helpen met het aanleggen van krachtstroom en het vervangen of het bijplaatsen van groepen in uw meterkast.
Over de Auteur
Mijn naam is Esma de Jaegher
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen