De jaarlijkse huurverhoging wat gaat er veranderen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: dexter | Via Artikel Post
Gezien: 839 |
Aantal woorden: 623 |
Datum: Mon, 15 Jun 2015 |
0 commentaar
De jaarlijkse huurverhoging
Huur of verhuur je een particuliere woning binnen de sociale sector? Dan heb je met de jaarlijkse huurverhoging te maken. Deze verhoging (in de vorm van een voorstel) moet voor 1 mei schriftelijk zijn aangegeven. De huurder kan met de verhoging akkoord gaan of een herziening vragen. Gaan de verhuurder en huurder niet akkoord? Dan levert dit een opzeggingsgrond op. De verhuurder kan een procedure voor opzegging starten. Door politieke ontwikkelingen gaat er per 1 juli 2015 veel veranderen binnen de huurmarkt. Veranderingen die zowel voor huurder als verhuurder negatief kunnen uitvallen. In dit artikel geef ik, aan de hand van onderstaande tabel, een voorbeeld van de eventuele gevolgen van de nieuwe huurverhoging.
Tabel huurverhoging
Huur je of verhuur je een woning binnen de sociale sector? Dan mag je per 1 juli 2015 de huurprijzen als volgt verhogen:
1: 2.5% voor inkomens tot 34.229 euro
2: 3% voor inkomsten tot 43.786 euro
5% voor inkomsten vanaf 43.786 euro
Vrije sector: 141 woonpunten
Huurgrens sociale sector: 710,68 euro
Wat zijn de gevolgen van de huurverhoging
Binnen de vrije sector is er geen huurprijs regulering. Dit betekent dat de verhuurder aan de hand van de puntentelling voor huurwoningen de huurprijs mag bepalen. Vanaf dit jaar is de grens voor het verhuren binnen de vrije sector 141 woonpunten. Voorheen was dit 142 woonpunten. Dit betekent dat een woning die vorig jaar binnen de sociale sector viel (huurprijs maximaal 710,68 euro) dit jaar binnen de vrije sector kan vallen. Het gevolg hiervan is dat de verhuurder de huurprijs met 6.5% (5% maximale huurverhogingspercentage + inflatie 1.5%) mag verhogen. Hierbij hoeft er dus geen rekening te worden gehouden met de inkomstenafhankelijke huurverhoging. Voor een huurder betekent dit dat er vanaf 1 juli binnen de vrije sector gehuurd wordt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de hoogte van de huur, maar ook voor eventuele huursubsidie. Een huurder kan op basis van de verhoging een herziening aanvragen met een eventuele rechtszaak als gevolg.
Wat kun je als huurder doen
Ga je niet akkoord met de huurverhoging? Dan kun je dit schriftelijk kenbaar maken. Gaat de verhuurder niet met je verweer akkoord? Dan is het aan te raden om een puntentelling voor huurwoningen aan te vragen. Hiermee kun je controleren of je woning daadwerkelijk aan de puntentelling voldoet en je huurder binnen de vrije sector mag verhuren. Voldoet de woning niet aan de puntentelling? Dan moet de huurder zich aan de inkomstenafhankelijke huurverhoging houden.
Wat kun je als verhuurder doen
Om misstanden te voorkomen kun je als verhuurder een clausule in het contract opnemen waarin staat wat de jaarlijkse huurverhoging mag zijn. Hierbij kun je denken aan een jaarlijkse percentage van 5% procent. Bij het ondertekenen van het contract verklaart de huurder met dit standaard percentage akkoord te gaan. Hierdoor voorkom je misstanden en een eventuele rechtszaak.
Je appartement of huis verhuren Amsterdam doe je niet zomaar. Zowel huurder als verhuurder hebben belang aan een goede verstandshouding. Laat je daarom door een lokale makelaar Amsterdam te laten begeleiden. Kijk op: https://www.hbhousing.nl/makelaar
Over de Auteur
Dexter schrijft over de vastgoedmarkt.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen