FB pix De optimale positie voor de TV - Artikelpost

De optimale positie voor de TV

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2124 | Aantal woorden: 642 | Datum: | 0 commentaar

In ieder huishouden kan men tegenwoordig wel een grote LCD televisie vinden. Bijna iedereen is dan ook zeer tevreden over de kwaliteit van zijn of haar tv. Men beseft echter niet dat de ervaring in veel gevallen nog (een stuk) beter kan. De positie van de tv is namelijk vaak niet optimaal.

Aspecten zoals de kijkhoogte en de afstand van de kijker zijn zeer belangrijk voor een optimale kijkervaring. Deze dingen zijn zowel afhankelijk van de persoon die kijkt, de kamer waar het apparaat staat, en de tv zelf. Hier een situatieschets in een veelvoorkomende situatie: de huiskamer.

Op een Tv-dressoir
In een huiskamer is het vaak zo dat de televisie op een speciaal kastje staat: een tv-dressoir. Dit is in principe goed, omdat hierdoor al vrij vaak de ideale kijkhoogte mee wordt bereikt. Deze ligt t.o.v. de positie van de kijker meestal 2/3 onder en 1/3 boven de ooghoogte. Voor iemand die op een bank of stoel zit, is dit vaak één meter. Soms moet men hier echter van afwijken, als er in een gezin flinke afwijkingen zijn in de ooghoogte (bijvoorbeeld bij kinderen).

Ook van belang is de kijkafstand. Met moderne televisies kan deze soms al vanaf twee meter zijn. Voor een huiskamer is dit echter wel dichtbij. Daarom moet je proberen deze tussen de 3 en 5 meter te houden. Ook moet je er rekening mee houden dat mensen vanuit meerdere richting zullen kijken, en zorgen dat deze niet te dichtbij zitten.

Andere situaties

Televisies komen natuurlijk niet alleen voor in de woonkamer, maar ook bijvoorbeeld in de slaapkamer. In een slaapkamer zijn dergelijke issues echter vaak minder groot. Dat komt omdat een slaapkamer persoonlijker is. Zo zal de kijkhoogte alleen afgesteld hoeven te worden op de personen die in die kamer slapen.

Ook de afstand is vaak al goed. Deze is namelijk de lengte van het bed plus vaak nog wat loopruimte. Hierdoor staat de televisie bijna altijd al een meter of 2,5 weg van de kijker. Ook zijn slaapkamers vaak niet veel langer dan 5 meter, waardoor de tv ook niet te ver weg staat.

De toekomst

In de toekomst gaat het bovenstaande waarschijnlijk een stuk lastiger worden. Met de komst van de 3D televisie keert namelijk een probleem terug waar we vroeger ook te maken mee hadden: de kijkhoek. Net zoals bij vroege LCD tv’s is de kijkhoek heel klein, waardoor je er bijna recht voor moet zitten wil je alles goed kunnen zien. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om de televisie te programmeren.

Over de Auteur

 

Coby van Empel helpt graag anderen door middel van het geven van een aantal tips op verschillende vlakken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo