De werking van windmolens
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: BrianA | Via Artikel Post
Gezien: 384 |
Aantal woorden: 468 |
Datum: Fri, 13 Mar 2020 |
0 commentaar
Nederland zet de laatste jaren flink in om de opwekking van windenergie en zonne-energie flink op te schroeven. Amsterdam heeft zelfs als doel om in 2030 een belangrijk deel van de elektriciteit op te wekken door deze methodes. De hoeveelheid zonne-energie die wordt opgewekt zou tegen die tijd van 50 MW vermogen naar 400 MW moeten gaan. Voor veel mensen is de werking van deze stroom opwekkers nog een groot raadsel. Na het lezen van deze blog kan ook jij meepraten over het gebruik van windenergie.
Hoe het werkt
Nederland is een extreem vlak land. Dit zorgt ervoor dat de wind hier haar gang kan gaan en dit is precies nodig voor het opwekken van windenergie. De wind zorgt ervoor dat de rotor gaat draaien. Wanneer dit gebeurt wordt door de generator energie geproduceerd. Via de toren wordt de opgewekte energie naar het stroomnet vervoerd. Hoe hoger de molen, hoe meer wind wordt gevangen. Windmolens zijn tot wel 180 meter hoog zijn in Nederland.
Groene stroom
Windmolenparken worden natuurlijk ingezet voor het opleveren van groene stroom. Dit is belangrijk omdat dit een duurzame vorm van energie is. Momenteel wordt door windenergie genoeg stroom opgewekt om daar meer dan 2000 huishoudens in Nederland mee te bedienen van stroom.
Voordelen
Het gebruik van windmolens heeft diverse voordelen. Zoals genoemd geven windmolens stroom door enkel gebruik te maken van wind. Dit is een zeer duurzame manier van opwekken omdat hier geen CO2 uitstoot bij te pas komt. Wind is daarnaast gratis en onbeperkt in tegenstelling tot sommige andere energiebronnen.
Onderdelen van een windmolen
Een windmolen bestaat uit zeven onderdelen. De rotor is het bovenste gedeelte van de windmolen waaraan de wieken vast zitten. De gondel zit vast aan de rotor, de gondel is de generator van de energie. Kabels zorgen ervoor dat de energie naar de transformator gaat. Aan de gondel zit ook een anemometer, die ervoor zorgt dat de windkracht en windrichting wordt gemeten. De transformator zit onderaan de mast op de grond. Deze zet de energie om op het energienet. Computers zorgen er dan voor dat er communicatie is tussen de winmolen en een controlecentrum. Tot slot zorgt een hoogspanningscabine ervoor dat de opgewekte energie vervoerd wordt naar huishoudens.
Over de Auteur
Als liefhebber van natuur en expert op het gebied van windmolens schrijf ik graag over de werking ervan.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen