Een amaryllis verzorgen - Artikelpost

Een amaryllis verzorgen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 335 | Aantal woorden: 854 | Datum: | 0 commentaar

Een amaryllis verzorgen

Een amaryllis is een bijzondere bloem. De bloem wordt veel in Nederland gekweekt en er is een groot aanbod aan bijzondere amaryllisen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een cybister amaryllis? Of wat dacht je van de pracht van een grootbloemige amaryllis? De botanische naam van een amaryllis is Hippeastrum. 

Je koopt een amyllis vaak als bloembol in de wintermaanden. De amaryllis plant je binnen in een pot en zo heb je ook in de koude en grijze maanden een vrolijke en exotische bloem in huis! Maar hoe kan je het beste voor een amaryllis zorgen? Dit is hoe je het beste een amaryllis kan verzorgen:

Het planten van de amaryllis

  • De amaryllisbol kan direct worden geplant. Wil je de bol later planten? Bewaar hem dan op een koude plek met een temperatuur tussen 5 en 12°C om vroegtijdig uitlopen te voorkomen. Denk aan de schuur buiten of de koelkast. 
Vóór het planten is het goed om de bol bij voorkeur een halve dag met de wortels in water leggen om te ‘weken’ waardoor de bol makkelijker nieuwe wortels maakt.Kies een mooie en stevige pot uit  die het gewicht van de steel met bloemen goed kan dragen. Vul deze met gewone potgrond voor kamerplanten. Plant de bol met 2/3 van de bol in de grond; de hals van de bol blijft boven de aarde staan. De potgrond uit de zak is vaak vochtig genoeg zolang er nog geen bladeren en bloemsteel zichtbaar zijn. Daarom is het nog niet nodig om water te geven.     
 
  • Omdat de bol tot de bloei geleidelijk krimpt, is het goed om de potgrond rondom de bol af en toe aan te drukken.

De juiste standplaats

  • Een amaryllis houdt van een licht en warm klimaat van 18 tot 25° C en kan goed tegen de zon. Direct bij het raam is dus prima. Het is erg belangrijk om een mooi warm en licht plekje voor de amaryllis uit te zoeken.

Water geven

  • Na het planten hoeft de eerste week geen extra water te worden gegeven tot de bladeren en bloemstelen tevoorschijn komen. De amaryllisbol maakt nu ook nieuwe wortels en je kan beginnen met voorzichtig water geven. Wacht met de volgende gietbeurt tot de bovenkant van de grond weer droog is. Teveel water kan de bol niet tegen en gaat dan rotten.
De amaryllisbol komt na het planten, afhankelijke van de temperatuur, gemiddeld 7 tot 10 weken later in bloei. 

Voeding geven

  • Tot aan het einde van de bloei is extra plantenvoeding geven niet nodig, omdat in de bol voldoende voedingsstoffen zitten.

Over de Auteur

Wij zijn Ben en Gerard van Geest van Amaranth-Amaryllis. Wij zijn gespecialiseerd in de veredeling en productie van bijzondere amaryllis soorten. Onze opa is rond 1920 gestart met een tuinbouwbedrijf vlak langs de Hollandse kust in de tuinbouwregio Westland. Het klimaat en de grond bleken zeer geschikt voor de productie van bolgewassen. Ons ambachtelijk bedrijf kent een rijke geschiedenis en is altijd een familiebedrijf gebleven tot op heden.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo