Een beter milieu begint bij je lege fles cola - Artikelpost

Een beter milieu begint bij je lege fles cola

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 439 | Aantal woorden: 605 | Datum: | 0 commentaar

Zo goed als alles valt te recyclen. En dat doen we dan ook steeds meer en steeds beter. Papier, glas, plastic en hout zijn voorbeelden van materialen die goed her te gebruiken zijn. Sommige mensen hebben het idee dat al het afval bij elkaar samen op grote transportbanden wordt gegooid en dat het scheiden van hun huis- tuin- en keukenafval weinig zin heeft. Maar we weten steeds beter hoe het werkelijk zit, en het proces van hergebruik gaat steeds beter. Het is nog niet ideaal, maar het gaat stapje voor stapje.

Het cliché is waar: een beter milieu begint bij jezelf. Recycling kan steeds beter gaan, het zijn nog altijd de mensen thuis die de stap moeten maken om hun afval te scheiden. De afgelopen decennia zijn we ons er steeds bewuster van geworden dat we door afval te scheiden en her te gebruiken, we het milieu een stuk minder belasten. Gemeenten op hun beurt doen hun best afval dat we thuis scheiden, ook zo goed mogelijk te verwerken. De containers op straat, voor huisvuil en verschillende materialen, zien we op steeds meer plekken. Het proces van recyclen zelf heeft dan ook een enorme ontwikkeling ondergaan.

De nieuwste grondstof die op grote schaal gerecycled wordt, naast papier en glas, is plastic. Omdat veel van wat we verbruiken gemaakt is van plastic, levert het recyclen hiervan veel op. Ook is het vrij goed te verwerken. Hergebruik van kunststof gebeurde al vrij veel, maar pas de afgelopen jaren zien we aparte containers zodat mensen, net zoals dit bij oud papier het geval is, zelf al het plastic kunnen scheiden van de rest.

Plastic, zoals verpakkingen, wordt ingezameld in containers op straat, of door de mensen thuis in speciaal daarvoor bedoelde plastic zakken. Het ingezamelde plastic verpakkingsafval wordt vervolgens door speciale vuilniswagens opgehaald en afgevoerd naar ene overslagstation. Transportbanden voor bulktransport voeren het plastic langs een aantal onderdelen in het station, waar het wordt gewogen, gekeurd en samengeperst in speciale perscontainers. Hierdoor wordt het luchtvrij en is het veel minder volumineus.

Na deze persingen wordt het plastic naar sorteerinstallatie getransporteerd. Er zijn verschillende soorten kunststoffen, en deze installaties zorgen ervoor dat alles dat langskomt op lopende banden uit elkaar wordt gehaald zodat het uiteindelijk zo goed mogelijk kan worden hergebruikt. Inmiddels zijn we zo goed geworden in het uitsorteren van plastic, dat er maar 2 procent overblijft waar niks mee gedaan kan worden. Er zijn zes stromen kunststoffen die er overblijven en die worden afgenomen door de kunststofverwerkende industrie. Dit zijn bedrijven die werken in de recycling en die volgens strenge regels het plastic opnieuw verwerken.

Van het afval in uw huishouden via vrachtwagens, transportbanden, persmachines en plasticscheiders, wordt het kunststof uiteindelijk verwerkt tot bijvoorbeeld nieuwe plastic verpakkingen. Voorbeelden van gerecyclede plastic materialen zijn petflessen, jerrycans, folies, pallets, fleece, tennisballen en speeltoestellen. Veel vaker dan we denken maken we gebruik van spullen die gerecycled zijn, misschien wel gemaakt van plastic dat we eerst zelf hebben gescheiden. Ondanks dat we niet altijd precies weten hoe het werkt, loont het dus wel zeker de moeite om afval, en in het bijzonder plastic, te scheiden. Een kleine moeite met hoge opbrengsten.Over de Auteur

Bij Tecnitude stelt u uw lopende band  samen d.m.v. een ingenieus modulair bouwpakketsysteem.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[352 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo