FB pix Een duurzaam huis bouwen - Artikelpost

Een duurzaam huis bouwen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1205 | Aantal woorden: 533 | Datum: | 0 commentaar

 

Het begint langzamerhand een trend te worden in bouwend Nederland; groene huizen. Nieuwbouw wordt steeds milieuvriendelijker, maar we zijn er nog niet! Er zijn namelijk een aantal aspecten waaraan voldaan moet worden wil je echt effectief groen bouwen. Hier is helaas nog niet altijd sprake van. Deze drie aspecten – materiaal, constructie en inzet – zal ik hieronder kort bespreken.

De juiste materialen

Het meest logische aspect is natuurlijk het materiaal dat je gebruikt. Bij materialen draait het er natuurlijk om dat je vooral goed isoleren. Zo wil je graag daken, muren en ramen uitzonderlijk goed geïsoleerd hebben. Zo wil je misschien dubbele muren hebben, en voor ramen wil je het liefst HR++ glas hebben. Recentelijk heb ik met iemand van JLM Glas gesproken, en deze benoemde het efficiënt gebruik van materialen als één van de makkelijkste manier om een huis zeer efficiënt te maken. Een ander goed voorbeeld is een rieten dak, welke naast zeer goede isolatieeigenschappen ook zeer lang mee gaan.
Iets wat vaak met betrekking tot materialen over het hoofd wordt gezien, is het feit dat deze materialen zelf ook op een milieuvriendelijke manier geproduceerd moeten zijn. Als dit niet het geval is, dan heeft het weinig meerwaarde om deze te gebruiken, daar het verlies er al is. Dus het materiaal moet ofwel milieuvriendelijke geproduceerd zijn, ofwel vergaard zijn uit hernieuwbare bronnen.

Duurzaam bouwen

Dit principe geldt ook voor het daadwerkelijk bouwen van het huis. Dit is iets wat je vaak ziet; niet alleen bij het bouwen van nieuwe huizen. Bijvoorbeeld in de auto-industrie: de Toyota Prius is een milieuvriendelijke auto vanwege zijn verbruik. Echter, de productie kost zoveel energie, dat er uiteindelijk weinig winst is voor het milieu, alleen voor de portemonnee van de gebruiker (niet slecht, maar ook niet genoeg). Daarom moet je er voor zorgen dat de bouw zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk verloopt.

Hoe groen wil je het?

Het laatste aspect, en misschien wel de belangrijkste, is hoever je wilt gaan. Ben je bereid echt helemaal groen te gaan? Zo ja, dan moet je zeker gaan denken aan volledig autarkische huizen, welke volledig CO2-neutraal zijn. Aanpassingen zoals zonnepanelen, waterzuiveringsinstallaties en warmtepompen zijn dan een essentieel iets. De kosten hiervoor zijn echter niet laag, en je moet er toch iets voor over hebben. En dat is dan ook gelijk de belangrijkste vraag: hoever wil jij gaan?

Over de Auteur

 

Coby van Empel helpt graag anderen door middel van het geven van een aantal tips op verschillende vlakken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Philips OneBlade Original Blade QP230/50 - Vervangmesjes - 3 stuks
Philips OneBlade Original Blade QP230/50 - Vervangmesjes - 3 stuks

€ 30,00
Toon product

LEGO Icons Bonsaiboompje - 10281 - Botanical Collection
LEGO Icons Bonsaiboompje - 10281 - Botanical Collection

€ 39,99
Toon product

Remington S8500 - Stijltang
Remington S8500 - Stijltang

€ 31,95
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo