Een huis gekocht met asbest, wat nu? - Artikelpost

Een huis gekocht met asbest, wat nu?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 160 | Aantal woorden: 500 | Datum: | 0 commentaar

 

Het is mogelijk dat er asbest in je huis zit wanneer je huis voor 1994 gebouwd is. Sindsdien is het gebruik van asbest verboden geworden. Het kan namelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid, asbest is namelijk een kankerverwekkende stof.  Maar wat moet je doen als er asbest in je huis zit en hoe kun je daarachter komen?

Hoe kom je erachter of asbest in je huis zit?

Zoals hiervoor al is beschreven zou er asbest kunnen zitten in huizen die voor 1994 gebouwd zijn. Let hierbij dus op wanneer je een woning gaat kopen. Het is best lastig om het asbest te herkennen ook omdat het verschillende kleuren heeft. Wit, bruin en blauw zijn verschillende kleuren van asbest. Daarnaast zit het in materiaal verwerkt en het materiaal heeft natuurlijk zelf ook een kleur. Dit is dus ook nog een reden waarom het zo lastig is om asbest te herkennen. Asbest heeft een vezelige structuur hieraan zou je het beter kunnen herkennen. Ook is asbest pas gevaarlijk wanneer het in de lucht komt. Dit zou kunnen gebeuren doordat je een keer gaat boren of verbouwen.

Wat nu?

Ik weet niet zeker of er asbest in mijn woning zit maar de kans is aanwezig. Het beste wat je kunt doen is een asbest inventarisatie aanvragen door een gecertificeerd bedrijf. Zo’n gespecialiseerd bedrijf kan het beste een advies aan je geven. Bij zo’n inventarisatie wordt er niks afgebroken of geboord het is namelijk een visuele inventarisatie. Het kost wel een paar honderd euro maar dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat je woning asbestvrij is. Gezondheid is tenslotte belangrijker dan een paar honderd euro. Wanneer je woning voor 1994 is gebouwd is het sowieso verstandig om zo’n inventarisatie te hebben.

Asbest zelf verwijderen of laten doen?

Je mag asbest in principe zelf verwijderen nu is het aan jezelf of je dit wil doen of laten doen. Ons advies is om het te laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Wanneer je zelf asbest gaat verwijderen moet je goed oppassen want het zou kunnen dat asbestvezels los laten en in je huis terecht komen. Dit wil je voorkomen en daarom raden wij een gecertificeerd bedrijf aan. Wanneer je het zelf wilt doen moet je wel aan een paar punten voldoen daarna kan je een aanvraag indienen via het gemeentelijke omgevingsloket. Deze punten kan je het best bij je gemeente opvragen.Over de Auteur

Als schrijver vind ik het leuk om over diverse onderwerpen te schrijven.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[335 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[185 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[80 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo