FB pix Eenvoudige pergola timmeren - Artikelpost

Eenvoudige pergola timmeren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1730 | Aantal woorden: 660 | Datum: | 0 commentaar

Tip: een eenvoudige pergola maken

 

Pergola timmeren

Wil je je tuin wat extra sfeer meegeven? Overweeg dan eens om een pergola te plaatsen. Dit is een klassiek element dat al eeuwenlang in veel tuinen wordt toegepast. De constructie bestaat uit een reeks latten die op houten palen worden bevestigd. De pergola kan verschillende functies hebben. Het houtwerk kan puur om cosmetische redenen geplaatst worden. Gebruikelijker is de functie van overkapping van een terras of pad. Wanneer de pergola direct tegen de woning aan wordt geplaatst vormt het een mooie verlenging van het woongedeelte. Je creëert gemakkelijk een zitplek die open is maar toch lichte bescherming tegen de zon biedt. De structuur van de pergola zorgt ervoor dat planten zich gemakkelijk een weg langs het hout kunnen banen. Zo kan de kale houten constructie uitgroeien tot een mooie groene overkapping. Hoe dichter je de pergola laat begroeien, hoe meer schaduw deze zal bieden.

Materialen

Een kleine pergola is eenvoudig zelf te maken. Hoe groter en gedetailleerder je de constructie echter maakt, hoe ingewikkelder het timmerwerk wordt. Een pergola wordt vrijwel altijd van houten balken gemaakt. Wat heb je nodig om er zelf een te timmeren?

 • Staanders: deze houten palen vormen de basis van de pergola. Kies voor ronde of vierkante palen. Hou er rekening mee dat de pergola minstens 2 meter hoog wordt en dat een derde deel in de grond geplaatst wordt.
 • Liggers: met deze balken worden de staanders met elkaar verbonden. De liggers steken doorgaans iets uit.
 • Dwarsbalken: deze vormen het ‘dak’ van de pergola. Sommige pergola’s hebben maar twee staanders en geen dak. Zo’n kleine pergola dienst als basis voor klimplanten en heeft erg korte dwarsbalkjes.

Gereedschap:

 • Grondboor
 • Moker
 • Hamer
 • Waterpas
 • Boormachine
 • Verbindingselementen

Constructie

 1. Markeer allereerst waar de pergola geplaatst gaat worden. Controleer altijd of de grond geschikt is om diepe palen in te slaan. Zorgt dat je geen kabels en leidingen raakt. Maak een diep gat met een grondboor en sla de vier staanders stevig de grond in. Markeer van tevoren hoe diep de paal moet komen. Houd goed in de gaten of de palen loodrecht staan en even hoog zijn.
 2. Bevestig nu de liggers op de vier palen die als basis dienen. Doorboor eerst de balk daar waar deze met de staander verbonden zal worden. Zo weet je waar de diepe schroeven of draadeinden geplaatst moeten worden.
 3. Als laatste maak je het daadwerkelijke afdak. Teken de afstand tussen de dwarsbalken af. Het is mooi om de balken aan de zijkanten uit te laten steken en schuin af te zagen. Verbind ze met de constructie door middel van hoekverbindingen.

 

Pergola laten bouwen door klusbedrijf

Nu de pergola stevig staat kun je genieten van je nieuwe zitgedeelte. Decoreer de pergola, bijvoorbeeld met hangende bloempotten. Bij de staanders kun je planten poten die omhoog groeien. Span ijzerdraad langs de pergola om de planten meer houvast te geven. Heb je zelf niet de tijd of het gereedschap om een pergola te bouwen? Of wil je een grotere constructie plaatsen? Schakel dan een professional in. Deze kan de pergola precies naar jouw wens maken. Denk bijvoorbeeld aan een klusbedrijf in Apeldoorn.

 

Simpele pergolaOver de Auteur

Klus Wolters VOF is een ervaren klusbedrijf in Apeldoorn. Werkzaam in de wijde omgeving, en al meer dan 25 jaar expert in allerlei klussen in en rond het huis.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo