Europese heffing op Chinese zonnepanelen - Artikelpost

Europese heffing op Chinese zonnepanelen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 634 | Aantal woorden: 354 | Datum: | 0 commentaar

Chinese zonnepanelen zullen op zeer korte termijn duurder worden in Europa, dat komt door een tijdelijke heffing die is opgelegd door de Europese commissie. De heffing moet zorgen voor minder goedkope Chinese zonnepanelen, want deze worden momenteel gesubsidieerd door de Chinese overheid.

Chinese zonnepanelen schaden de Europese werkgelegenheid

De heffing is een initiatief van Europees commissaris Karel De Gucht en heeft een hoogte van 11,8%. Sinds donderdag 6 juni 2013 is de heffing actief en deze is actief gedurende twee maanden. Tussentijds moet tot een oplossing worden gekomen, aangezien de heffing na de eerste twee maanden 47,6% zal gaan bedragen. Toch gaat de voorkeur van de Europese commissie uit naar een vriendschappelijke oplossing.

Europees commissaris De Gucht stelt dat de Chinese zonnepanelen schade toebrengen aan de Europese werkgelegenheid en voor de totale sector. Hij beweert zelfs dat een vernietiging van de sector kan optreden. Volgens hem is de prijs van Chinese zonnepanelen 88% te laag en dumpt China haar producten op de Europese markt. Anderzijds heeft hij de kritiek van veel Europese landen waargenomen, die vrezen voor hun handelsbelangen met China en tegenmaatregelen vanuit Azië niet uitsluiten.

Brussel niet doof voor kritiek

De Gucht is van mening dat het EU-beleid gedreven moet worden door regels. Toch lijkt Brussel zich iets aan te trekken van de Europese kritieken, door de heffing op te splitsen in twee stadia. Daarnaast is de periode van twee maanden verlengd naar zes maanden. Na zes maanden hebben de EU-lidstaten zeggenschap over verdere maatregelen.

Minister Ploumen va Buitenlandse Handel is teleurgesteld, aangezien de vraag naar zonnepanelen in Nederland juist is gestegen door de lage Chinese prijzen. Daarnaast hebben de goedkope Chinese zonnepanelen extra werkgelegenheid gecreëerd in de installatiebranche. GroenLinks durft zelfs te beweren dat de opgelegde heffing schadelijk is de Nederlandse doelstellingen omtrent duurzame energie. De zonne-energie sector wordt hierdoor de nek omgedraaid.Over de Auteur

Zoekt u meer informatie over zonnepanelen of specifieker over zonnepaneel subsidie, kijk dan eens op zonnepanelen-prijzen-vergelijken.nl.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo