Fraude simpel met subsidie zonnepanelen - Artikelpost

Fraude simpel met subsidie zonnepanelen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 585 | Aantal woorden: 367 | Datum: | 0 commentaar

Sinds enige tijd is het mogelijk subsidie aan te vragen voor aanschaf van zonnepanelen. Helaas is het vaak zo dat waar subsidie te halen valt, er ook regelmatig wordt gefraudeerd. In het geval van zonnepanelen is het frauderen zelfs heel simpel gemaakt. Men hoeft alleen maar een offerte op te sturen en de subsidie wordt overgemaakt. Er wordt niet of nauwelijks gecontroleerd of de zonnepanelen ook daadwerkelijk zijn aangeschaft. Kinderlijk eenvoudig dus. In de praktijk blijkt dat er regelmatig op deze wijze wordt gefraudeerd.

Lage bedragen

Per geval gaat het gemiddeld om een bedrag van ongeveer 575 euro. Het gaat weliswaar om relatief lage bedragen, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling en gaat ten koste van de subsidiepot bestemd voor daadwerkelijke aanschaf van zonnepanelen. Misbruik van voorzieningen als deze wordt zo wel erg makkelijk gemaakt. Hier komen we vaak pas (te) laat achter. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.

Expres laagdrempelig

In een reactie geeft AgentschapNL, zij voert de subsidieregeling uit, aan dat de aanvraag van de subsidie op zonnepanelen met opzet laagdrempelig is gemaakt. De reden hiervoor is om de uitvoering zo gemakkelijk mogelijk te maken voor zowel de installateur als de consument. Steekproefsgewijs worden er aanvragen onderzocht en tot nu toe zijn er geen verdachte zaken geconstateerd. Reden voor het agentschap om er niet vanuit te gaan dat het aantal fraudegevallen zo hoog is als gesteld.

Subsidiepot bijna leeg

Bij de start van de regeling was er 51 miljoen euro beschikbaar voor subsidie op zonnepanelen. Tot nu toe hebben ongeveer 83.000 huishoudens van deze subsidie gebruik gemaakt. Er is nu nog ongeveer 6 miljoen euro over, waardoor de subsidiepot dus bijna leeg is. Onduidelijk is hoeveel daadwerkelijk is geïnvesteerd in zonnepanelen en voor welk bedrag er is gefraudeerd. D66-kamerlid Kees Verhoeven heeft aangegeven dat hij minister Kamp om opheldering zal vragen.Over de Auteur

J.D. Jonkheer is een trendwatcher op het gebied van huis & tuin.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo