FB pix Gekloofd haardhout: gebruiksvriendelijk en efficiënt - Artikelpost

Gekloofd haardhout: gebruiksvriendelijk en efficiënt

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 156 | Aantal woorden: 937 | Datum: | 0 commentaar

Een openhaard in huis brengt gezelligheid, maar vraagt ook om het nodige denkwerk en onderhoud. Vragen die veel gesteld worden zijn welke soorten haardhout er zijn, welke soorten duurzaam zijn en hoe het met de brandeigenschappen zit. We zetten de verschillende soorten op een rij, waarbij er gekeken wordt naar duurzaamheid en brandeigenschappen. Iedere houtsoort heeft eigen voor- en nadelen en deels hangt de beste keuze af van persoonlijke voorkeuren. Zorg er altijd voor dat je de openhaard veilig plaats en voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften.

Wat is gekloofd haardhout?

Gekloofd haardhout is hout dat in kleinere stukken is gespleten. Het gaat hierbij meestal om blokken in een grootte die geschikt is voor een openhaard, houtkachel of een verglijkbaar verwarmingstoestel. Haardhout wordt gekloofd zodat het makkelijker te hanteren en stapelen is. Daarnaast verkort het de droogtijd, waardoor het sneller klaar voor gebruik is. Ook voor de eigenaren van openhaarden is gekloofd haardhout ideaal, omdat het direct klaar voor gebruik is. Gedroogd haardhout brandt makkelijker en efficiënter, waardoor het vooral voor het verwarmen van woningen een geschikte keuze is.

De soorten haardhout

Er zijn verschillende soorten haardhout waar je uit kunt kiezen. Populaire keuzes zijn berkenhout en essenhout, omdat deze soorten erg duurzaam is. Dit komt doordat de bomen snel groeien en dus hernieuwbaar zijn. Voor een kleine openhaard is berkenhout een goede keuze, terwijl essenhout ideaal is voor een middelgrote openhaard. Ook beukenhout is een goede keuze voor middelgrote haarden. Het is iets minder duurzaam omdat de bomen minder snel groeien, maar geeft een aangename geur en heeft een hoog rendement. Voor een grote openhaard kies je haardhout beuken. Dit houdt heeft een lage verbrandingstijd, een hoog rendement en een aangename geur.

Duurzaamheid van haardhout

De duurzaamheid van haardhout hangt deels af van de soort hout die je kiest, maar ook andere factoren spelen een rol. Als je op zoekt bent naar duurzaam haardhout kies je voor een soort die dicht bij huis groeit, het liefste in Nederland of direct over de grens. Zo wordt er op milieuvervuiling door transport bespaart en weet je beter welke arbeidsvoorwaarden er gelden. Ook het drogingsproces speelt een rol in de duurzaamheid. Duurzaam haardhout wordt op natuurlijke wijze gedroogd, namelijk door wind en zon. Dit gaat sneller en makkelijk als het hout gekloofd is. Een andere factor om op te letten is of het haardhout een FSC keurmerk heeft.

Brandeigenschappen

Bij het kiezen van haardhout let je tevens op de brandeigenschappen van een houtsoort. Het is belangrijk dat het rendement van het hout hoog is, waardoor je zo min mogelijk hout nodig hebt. Houtsoorten met een hoog rendement hebben een lage brandsnelheid door hun eigenschappen. Een voorbeeld van een houtsoort met een hoog rendement is eikenhout met zijn dikke schors en harde kern. Ook essenhout, beukenhout en berkenhout hebben goede brandeigenschappen die het tot geschikte brandstoffen voor de openhaard maken.Over de Auteur

De auteur heeft jarenlange ervaring in sfeer en interieur. Met name houtgestookte verwarming is een expertise.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo