Geld besparen met warmtepompen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: clanrmc | Via Artikel Post
Gezien: 1613 |
Aantal woorden: 459 |
Datum: Wed, 18 Feb 2015 |
0 commentaar
Wat is een warmtepomp?
In Nederland laten we veel energie ongebruikt. Dit gebeurd meestal ook zelfs onbewust. Het wordt dus hoog tijd om ons te gaan verdiepen in alternatieve energie en daarom bespreken we kort even de warmtepomp.
Een warmtepomp maakt gebruik van de gratis energie rond ons heen. Ze kan deze omzetten in warmte of koude energie (koeling). Je woning hiermee verwarmen of koelen vormt dus geen probleem bij de meeste warmtepompen.
De reguliere warmtepomp wordt echter meestal ingezet voor de levering van verwarming en warmtapwater.
Belangrijk: Hoe werkt een warmtepomp?
Heel eenvoudig gezegd kan je een warmtepomp vergelijken met een (omgekeerde) koelkast. Een warmtepomp zal energie halen uit verscheidene bronnen die al aanwezig zijn rondom ons: lucht, water of bodem. Via een warmtewisselaar wordt warmte uit deze verschillende bronnen gehaald.
Doordat warmtepompen geen fossiele brandstoffen gebruiken, kost dit proces weinig of niets aan energie om het resultaat te bekomen. Omdat warmtepompen zeer duurzaam zijn, betalen mensen weinig mileubelastingen.
Een bijkomend voordeel is dat het rendement van een warmtepomp in vergelijking met traditionele verwarming kan oplopen tot 60%. Een warmtepomp is een intelligent systeem waarmee je een maximale energiebesparing kan bekomen, ze kan tot wel 6kW aan warmte leveren.
Energie besparen op lange termijn is dus het doel van een warmtepomp. Dit resulteert dan ook in een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar. De levensduur van een warmtepomp is zeer lang, ze kan makkelijk tot 30 jaar meegaan. Zowel het koelen als het verwarmen is mogelijk met de warmtepomp en wie er nog snel bij is, kan de warmtepomp kostprijs drukken door diverse premies aan te vragen.
Natuurlijk is het ook zo dat je, naast bovenstaande voordelen, met een warmtepompt zorgt voor een ecologische verantwoorden manier van verwarmen. Bodem, buitenlucht en water zijn immers oneindig aanwezig rondom ons. Het is dus goed voor het milieu.
Een individuele (combi) warmtepomp kan voor sommige mensen echter wel een heuse investering zijn. Wie het budget niet heeft, kan opteren om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een hybride warmtepomp kost minder geld en is alsook goed voor het milieu.
Over de Auteur
Bezoek onze website warmtepompenadvies.be om meer informatie te bekomen over warmtepompen. Ontdek de kostprijs, de voordelen en de nadelen die verbonden zijn aan een warmtepomp.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen