Halfverharding
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: stefan-dehaanmedia | Via Artikel Post
Gezien: 816 |
Aantal woorden: 535 |
Datum: Tue, 21 Mar 2017 |
0 commentaar
Halfverharding is een ruim begrip. Houtsnippers, grind of split zijn verschillende soorten van halfverharding. Wanneer er niet genoeg budget is of wanneer er gekozen wordt voor een natuurlijke uitstraling, kan halfverharding de oplossing zijn. Halfverharding is niet alleen goedkoper in aanschaf en aanleg, ook zijn halfverhardingen makkelijk te onderhouden en herstellen. Eigenlijk is halfverharding een onsamenhangend materiaal dat samen meer draagkracht levert dan de originele grond. Halfverharding is dan ook ideaal voor natuurpaden, oprit of bermverharding.
Halfverharding in onze omgeving
Steeds vaker kiezen gemeenten voor een goedkoper alternatief voor het aanleggen van fietspaden, voetpaden of andere paden in de gemeente. In plaats van het aanleggen van een pad met gesloten verharding, zoals asfalt, wordt er gekozen voor paden aangelegd met halfverharding. Deze vorm van verharding oogt één met de natuur en is vaak ook 100% natuurlijk. Denk aan houtsnippers, grind, split maar ook andere soorten verharding. Ook begraafplaatsen, golfbanen of bermverharding worden steeds vaker voorzien van halfverharding.
Voordelen halfverharding
- Halfverharding is goedkoper in aanschaf en aanleg dan asfalt of andere gesloten verharding
- Halfverharding heeft een natuurlijke uitstraling: uw pad wordt één met de natuur!
- Halfverharding leent zich uitstekend voor afwijkende vormen, zoals een kronkelpad of een rond terras
- Beschadigingen in een halfverharding zijn makkelijk te repareren
- Halfverharding is waterdoorlatend, waardoor minder plassen ontstaan
- Bij halfverhardingen in de vorm van grind of ander losliggend steenachtig materiaal, wordt het vaak als voordeel gezien dat bezoekers goed hoorbaar zijn wanneer ze aan komen lopen of rijden.
De aanleg van halfverharding
Wanneer je denkt aan halfverharding, kun je denken aan grind, leemgrind, split, schelpen, steenslag, maar ook boomschors en houtsnippers vallen eronder. Boomschors of houtsnippers worden vaak zo op de bovengrond geplaatst. Echter om waterstagnatie te voorkomen is het verstandig om eerst een zandbed aan te leggen van ongeveer 10 á 15 cm dikte, met daarop eventueel een worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Wanneer je een stevig pad of terras aan wilt leggen, is het verstandig om eerst zo’n 70 cm uit te graven voor stabiliteit. Daarop breng je vervolgens een zandfundering aan, eventueel uitgebreid met puin. Uiteraard dient alles goed aangetrild te worden om een egaal geheel te krijgen en om verzakken te voorkomen. Wanneer er op het aan te leggen pas veel onkruidgroei verwacht wordt, kan er nog een anti-worteldoek aangebracht worden. Om verplaatsing van de halfverharding te voorkomen, is het verstandig om de halfverharding op te sluiten met opsluitbanden, pallisade bandjes, een rij klinkers of iets dergelijks.
De aanschaf van halfverharding
Halfverharding is verkrijgbaar bij verschillende tuincentra, hoveniers, verkooppunten van bestratingsmaterialen of via het internet. Het verkooppunt kan je uiteraard adviseren bij aanschaf van halfverhardingen. Je krijgt zo een deskundig advies over het materiaal dat het best bij de aanleg van bijvoorbeeld jouw pad of terras zal passen.
Over de Auteur
NobreCal halfverharding is een fijnkorrelig breekmateriaal afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente. NobreCal kent vele toepassingen en wordt steeds vaker gebruikt vanwege de vele voordelen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen