FB pix Hans Kortlevers en digitale kunst - Artikelpost

Hans Kortlevers en digitale kunst

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1130 | Aantal woorden: 381 | Datum: | 0 commentaar

Digitale kunst is een hedendaagse kunstvorm die vanaf de jaren 1970 is gemaakt met behulp van de computer. U denkt hierbij dus niet aan bijvoorbeeld een Mona Lisa maar het zijn kunstwerken die digitaal vervaardigd worden. Volgens Hans Kortlevers wordt deze digitale kunst dan ook, in tegenstelling tot andere soorten kunst, gedeeld via het internet. Dit is een deel van digitale kunst: mensen die hun eigen smaak delen via het internet, aldus Kortlevers op hans-kortlevers.nl

Kenmerken
Volgens Hans Kortlevers bezit digitale kunst verschillende kenmerken. Een voorbeeld van zo’n kenmerk is de reproduceerbaarheid van een kunstwerk: het digitale kunstwerk is reproduceerbaar omdat het beeld opgeslagen wordt en gekopieerd kan worden. Vervolgens kan het overal op internet terecht komen.

Een ander kenmerk is interactiviteit. Zoals Kortlevers al heeft gezegd, heeft digitale kunst veel te maken met het sociale. De meningen over de kunstwerken worden door veel mensen gedeeld op het internet. Ook kan de gebruiker de kunst aanpassen door zijn eigen inzichten en gedachtesprongen toe te passen. Een derde kenmerk heeft te maken met de dynamiek van het kunstwerk. Volgens Hans blijft het digitale kunstwerk nooit hetzelfde: het verandert altijd. Digitale kunst wordt veranderd door gebruikers. Hier komt dus het aspect van interactiviteit weer kijken. Alles is met elkaar verbonden en wordt gedeeld via de digitale media, aldus Kortlevers.

Voorbeelden
Er zijn verschillende voorbeelden van digitale kunst. Een daarvan is “Global City” van Sawad Brooks. In dit kunstwerk worden elke seconde de voorpagina’s van drie belangrijke kranten op internet over elkaar geplaatst. Dit heeft dus veel te maken met dynamiek en interactiviteit, zoals Kortlevers al heeft gezegd.

Een voorbeeld van een digitaal kunstwerk dat nog meer te maken heeft met interactiviteit is “Communimage” gemaakt door Johannes Gees. In dit digitale kunstwerk kunnen bezoekers afbeeldingen toevoegen aan een soort lappendeken van andere afbeeldingen. Dit kunstwerk is dus interactief volgens Kortlevers: gebruikers doen iets met het kunstwerk.

Over de Auteur

Kortlevers schrijft over vanalles.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo