Het onderdak - onmisbaar bij het isoleren van een dak!
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: bouwadvies | Via Artikel Post
Gezien: 3187 |
Aantal woorden: 908 |
Datum: Thu, 4 Jul 2013 |
0 commentaar
Het onderdak
Heb je behoefte aan informatie over het onderdak? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het onderdak is een onmisbaar bestanddeel van de bouwstructuur van een huis en zal bijdragen tot een perfecte dakisolatie. Het onder dak is een ondersteunende constructie die van huis tot huis kan verschillen in opbouw en materialen.
Elk dak heeft zijn eigen unieke aanpak nodig. Daarnaast is het ook belangrijk om vast te stellen wat uw eigen eisen en afwegingen zijn. Het beschikbare budget en dergelijke zijn allemaal factoren waar je rekening mee dient te houden bij de opbouw of de renovatie van het onderdak en de bijhorende dakisolatie. Hieronder staan een aantal belangrijke zaken die u in acht dient te nemen bij het opbouwen of renoveren van jou onderdak.
Materialen en dakopbouw
De meest gebruikte materialen voor de opbouw van een onderdak zijn hout, ijzer en isolatie. Het onderdak wordt na het leggen van dakbedekking geheel bedekt en is dus niet goed meer bereikbaar. Zorg er dus voor dat de gebruikte materialen van het onderdak vooraf worden behandelt met de juiste bestrijdingsmiddelen. Hout is een toegefelijk materiaal, dat wil zeggen dat hout relatief makkelijk en gebruiksvriendelijk te bewerken is. Hout is flexibel, stevig en dus zeer geschikt voor jou onderdak. Het zachtaardige karakter van hout maakt dit materiaal echter ook zeer gevoelig voor bepaalde parasieten. Denk hierbij aan schadelijke objecten zoals schimmels, ongedierte en rot. Eens dit rot zal ook je dakisolatie niet meer veilig zijn! Het tweede veel gebruikte materiaal is ijzer. Dit materiaal is harder en minder flexibel en dat gaat ten koste van de gebruiksvriendelijkheid, maar het heeft echter ook minder last van parasieten. Het is echter niet zo dat ijzer gevrijwaard is van aantasting. Bij ijzer moet je er vooral voor zorgen dat het onderdak niet wordt aangetast door roest, want als dat gebeurt kan je constructie breken en dat natuurlijk gevaarlijk.
Opbouw en de impact op isolatie
Er zijn natuurlijk een aantal verschillende manieren voor het opbouwen van het onder dak. Elke manier heeft eigen voordelen en nadelen welke zullen bepalen welke dakisolatie er moet geplaatst worden. Niet elke opbouw is geschikt voor elk dak, dus let hier zoals eerder gezegd goed op de karakteristieken van de dakisolatie. Denk aan vorm, oppervlak en de bovenliggende dakbedekking. Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met je eigen persoonlijke eisen in de trant van budget en dergelijke zaken. Hieronder staan de drie meest voorkomende manieren van onder dak opbouw systematisch uitgelegd:
Onder dak met gordingen:
Het maken van een onder dak met gordingen is een zeer traditionele manier voor het opbouwen van een onder dak. Deze manier is geschikt voor puntdaken. Er zijn echter alternatieve vormen denkbaar, maar deze constructies worden wel zeer ingewikkeld. In een dergelijk geval zal het niet onverstandig zijn om professionals in te huren. De basisconstructie ziet er als volgt uit. er worden eerst horizontale balken evenredig gelegd mat de dakgoten en isolatie. Deze balken (gordingen) worden vermetselt met de onderliggende draagmuur. Vanaf de gordingen gaan van weerszijde balken (kepers) schuin omhoog om elkaar vervolgens te ontmoeten in de nok. Deze manier van een onder dak opbouwen is veruit het goedkoopst, omdat er bij wijze van spreken alleen op maat gemaakte balken hoeven te worden aangeschaft. Het maken van een dergelijk onder dak is echter een zeer tijdrovend werkje waar bovendien de nodige expertise voor nodig is.
Onder dak met spanten: Het onderdak met spanten lijkt op de constructie met gordingen. Het verschil is echter dat het gebruik van spanten er voor zorgt dat het onderdak een zelfdragend geheel wordt en dat betekent dus dat de binnenmuren niet per se als ondersteuning hoeven te dienen. Het maken van een onder dak met spanten is eveneens een tijdrovend werk waarbij expertise gewenst is door een plaatser van dakisolatie.
Onder dak met prefab dakelementen: Je kunt ook gebruik maken van prefab dakelementen. Deze manier is veruit de gemakkelijkste manier om je onder dak op te bouwen, omdat de prefab elementen enkel nog maar hoeven te worden gemonteerd. In de fabriek worden de dakelementen op maat gemaakt en behandelt tegen parasieten. Je hebt daar dus geen omkijken meer naar. Het is wel van groot belang dat je goed de maten neemt, want daar valt of staat jou project mee. Het aanschaffen van prefab dakelementen is een stuk duurder dan de bovenstaande opties, maar het monteren daarentegen is veel sneller gedaan en daar bespaar je dus mogelijk werkuren mee.
Over de Auteur
Als interieurontwerper met een passie voor bouwen en verbouwen schrijf ik geregeld informatieve artikels over renoveren. Heb je zelf nog vragen dan help ik je graag verder!
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen