FB pix Historische pannendaken - Artikelpost

Historische pannendaken

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1263 | Aantal woorden: 392 | Datum: | 0 commentaar

Als sinds de middeleeuwen worden er in Nederland woningen gebouwd met pannendaken. Nederland kent dan ook een groot, historisch daklandschap. Helaas worden veel van deze woningen voorzien van nieuwe daken, dakkapellen of dakramen en verdwijnen de oude pannen met historische waarde vaak in de afvalcontainer. De traditioneel, handgevormde dakpannen worden vervangen door rechtlijnige, moderne pannen; een afbreuk aan de waarde van het historische dak.

Onderdeel van het monument
Het historische pannendak is een belangrijk onderdeel van een monumentaal pand. Om monumentale uitstraling van een pand zoveel mogelijk te behouden, is van groot belang het dak zorgvuldig te onderhouden en restaureren. De oorspronkelijke pannen zijn jammer genoeg niet altijd meer te verkrijgen, waardoor er vaak word gekozen voor de vernieuwde ‘oude’ pan als vervanging voor missende pannen. Helaas word hierbij vaak niet gelet op de verschillen tussen de nieuwe ‘oude’ pannen en de historische pannen.

Verschillen tussen de oude en nieuwe pan
De historische pannen verschillen per pan van kleur en textuur, doordat de klei met de hand gemengd, gekleurd gevormd word. De moderne pannen worden machinaal gefabriceerd, waardoor de kleur en textuur van elke pan exact hetzelfde is. Ook na verloop van tijd blijven de verschillen tussen de oude en nieuwe pan duidelijk zichtbaar. Bij een pannendak van handgevormde pannen zal elke pan op een andere manier verweren door de verschillende texturen in elke pan. De een zal meer regenwater opnemen en sneller bealgd of bemost zijn. Een nieuwe pan zal daarentegen zijn kleur en structuur meer gehouden. Hierdoor zullen de nieuwe pannen steeds meer opvallen tussen de historische pannen, waardoor de waarde en uitstraling van het historische dak sterk zal afnemen.

Wanneer de dakpannen van een historisch dak toch vervangen moeten worden, is het dan ook van groot belang om de nieuwe pannen zorgvuldig uit te zoeken. Kies bij voorkeur voor een tweedehands pan of een pan die handgemengd en gevormd is, om zo de uniformiteit en het karakter van het historische dak te bewaren.


Over de Auteur

GerbenV is een freelance tekstschrijver

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo