FB pix Hoe het komt dat we graag klassieke meubilair in huis nemen - Artikelpost

Hoe het komt dat we graag klassieke meubilair in huis nemen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1181 | Aantal woorden: 459 | Datum: | 0 commentaar

Waarom willen veel mensen graag ouderwetse meubelen in plaats van moderne? Het is toch eigenlijk een erg merkwaardig gezicht wanneer je een televisie, flatscreen of computer plaatst in een kamer die volledig is ingericht met barok stoelen?

Ondanks dat het lastig combineert met moderne apparatuur groeit het aantal meubel restauratie bedrijven, en vervolgens ook het aanbod van ouderwetse meubelen en replica's. De reden voor deze ontwikkeling kan zijn wat antieke meubelen representeren. Het kan zijn dat we het verleden niet willen loslaten en dat wanneer we voor ouderwetse meubelen kiezen dat we niet het probleem hebben dat we ons steeds moeten aanpassen op de fluctuerende ontwikkelingen van nu. Het verleden bied ons duidelijke modellen die consistent zijn. We kunnen terug naar het vertrouwde verleden omdat het gedachtegang helemaal compleet is.

Ook voor verzamelaars zijn barok stoelen heel interessant. Aangezien meubelen in de stijl van barok meestal op zichzelf al erg uniek zijn zullen bepaalde verzamelaars er ongetwijfeld belangstelling in hebben.

Verzamelaars zijn ook geïnteresseerd in barok meubilair. Dit komt omdat deze meubelen vroeger nog met de hand werden gemaakt en mede om die reden nog steeds veel geld waard is.

Zie je een barok stoel dan wordt je direct geforceerd om alle details van de stoel te bekijken. Het is zo mooi om te zien dat elk deel van de stoel met oog voor detail is uitgewerkt. Elk deel van de barok meubilair heeft een detail. Een ander duidelijk kenmerk van barrok is het gebruik van goud in plaats van bijvoorbeeld zilver.

Op basis van bijvoorbeeld het dagboek van Columbus kunnen we de reden achterhalen waarom goud vaak zo overheersend is. In het dagboek lezen we dat goud werd gerelateerd aan macht en zodoende was goud een zeer populaire kleur in die tijd.

= Ondanks dat is zilver nu dominant aangezien zilver representatief is voor technologie wat tegenwoordig ook staat voor macht. Wanneer we denken aan een machine dan is zilver de eerste kleur die in ons opkomt.

Waarom we nou barok stoelen zo beeldschoon vinden is wellicht minder cruciaal dan het feit dat ze gewoon spectaculair zijn. De details waarmee deze meubels zijn bewerkt is gewoon excentriek net als het fijne warme 'thuis' gevoel die je er bij krijgt.

In het geval dat je je niet bezig wilt houden met de continu veranderende trends van nu ga dan voor barok.

 

Over de Auteur

Laurentien Verbeek heeft een passie voor meubilair en schrijft dan ook graag over o.a. barok stoelen op haar blog designstoelen.net

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo