Hoe onderhoud ik mijn buitenbeelden? - Artikel Post - Artikel Marketing

Hoe onderhoud ik mijn buitenbeelden?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 115 | Aantal woorden: 929 | Datum: | 0 commentaar

Een van de prachtige dingen aan bronzen buitenbeelden is dat ze weinig zorg of onderhoud nodig hebben en honderden jaren meegaan. Onlangs heb ik enkele winkels gezien die speciale reinigingsoplossingen, polijstoliën en andere apparatuur voor het verzorgen van bronzen buitenbeelden aanbiedt. Nou, om het maar botweg te zeggen, dat is onzin, flauwekul en gewoon niet waar. In feite hebben die dingen meer kans om schade toe te brengen aan je bronzen buitenbeeld dan om het te helpen. Zelfs het gezond verstand zou je moeten vertellen dat als je olie op een buitenbeelden aanbrengt, het gewoon stof en vuil gaat verzamelen.

Veel onduidelijkheid over het onderhouden en schoonmaken van buitenbeelden

Voordat ik onze kunstgalerij opende was ik ruim 20 jaar bronzen buitenbeelden verzamelaar en las ik veel over het verzorgen en schoonmaken van bronzen beelden. Daarnaast is ons bedrijf betrokken geweest bij verschillende restauratieprojecten van bronzen buitenbeelden die eigenlijk wat werk nodig hadden, maar ik kan u vertellen dat geen van de materialen schoonmaakoplossingen of exotische oliën bevatte. Voordat ik dit stuk schreef, las ik echter verscheidene boeken over het onderwerp. Daarna sprak ik met verschillende bronzen kunstenaars om hun aanbevelingen te krijgen. Tot slot sprak ik met twee bronzen gieterijmanagers om hun feedback te krijgen. Wat ik ontdekte, is dat er veel verkeerde informatie is en ja, sommige oneerlijke verkopers die je extra schoonmaakproducten willen verkopen tegen schandalige prijzen. Dus, ik ga het verhaal rechtzetten en geef je de directe primeur over het verzorgen en schoonmaken van bronzen buitenbeelden.

Waar bestaat brons uit?

Ten eerste is het belangrijk erop te wijzen dat brons een koperlegering is (een metaal dat wordt gevormd door de combinatie van andere metalen). In de Verenigde Staten is het minimum kopergehalte voor brons 90%. In landen in het Verre Oosten, zoals Thailand en China, heeft brons een kopergehalte van tussen de 60% en 70% en dat is gerecycleerd koper uit radiatoren, pijpen, enz. Dus wat ik hier ga beschrijven, is alleen van toepassing op bronzen beelden van hoge kwaliteit en standbeelden. De allerlaatste stap in het maken van een bronzen sculptuur is het aanbrengen van een waslaag. Dit gebeurt meestal als het metaal nog warm is en zorgt ervoor dat de was in de poriën van het brons kan komen. De was fungeert als een barrière voor de lucht en vochtigheid die ervoor kan zorgen dat het brons oxideert en groen kleurt. Terwijl die groene look voor sommigen aantrekkelijk kan zijn, geven anderen er de voorkeur aan om hun beelden voor buiten er zo lang mogelijk nieuw uit te laten zien.

Wanneer is het tijd om een buitenbeeld te reinigen?

Tenzij de sculptuur agressief is gereinigd, moet de oorspronkelijke waslaag minstens drie maanden buiten en waarschijnlijk veel langer meegaan. Verschillen in weersomstandigheden kunnen echter sterk variëren, dus een goede vuistregel is dat als het water niet langer op het beeld blijft liggen, het tijd is om het te reinigen en in de was te zetten.

Wat is het beste reinigingsmiddel voor een bronzen buitenbeeld?

De beste reiniger voor bronzen buitenbeelden is gewoon zeep en water. Gewoon een beetje milde zeep is, zoals vloeibaar afwasmiddel en water. Vermijd gewoon zeepjes met geuren zoals citroengeur of andere additieven die mogelijk onbekende gevolgen hebben. Ook is mij verteld dat als je waterproblemen, je misschien gedistilleerd water in flessen kunt gebruiken. Maar in de meeste gevallen is een slang of emmer met gewoon kraanwater prima. Voeg gewoon voldoende zeep toe om bubbels in het water te maken, want u hoeft alleen maar het vuil van het oppervlak los te maken.

Hoe een buitenbeeld schoonmaken?

Als je een buitenbeeld aan het schoonmaken bent, voeg dan net genoeg zeep toe aan een emmer water, met bovenop wat bubbels. Te veel zeep kan zeepresten achterlaten die later meer moeten worden gespoeld. Bevochtig vervolgens een schone doek in het sopje en veeg het beeld af. Als het stuk veel hoekjes en gaatjes heeft of vogelpoep heeft, kan een zachte tandenborstel handig zijn. Ik bewaar een oude tandenborstel bij mijn schoonmaakmiddelen voor dit doel. Zodra de sculptuur schoon is, spoel je de doek af en veeg je de sculptuur af met schoon water om de zeepresten te verwijderen. Nogmaals, gebruik de tandenborstel met schoon water om moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken. Als je toegang hebt tot een slang in de buurt van het buitenbeeld, zal dit geweldig werken om ervoor te zorgen dat de zeep volledig wordt verwijderd. Laat het buitenbeeld vervolgens volledig drogen. Dit is erg belangrijk omdat de volgende stap het opnieuw waxen van het buitenbeeld is.

Het waxen van een buitenbeeld

Er zijn verschillende soorten wax voor brons te koop die u kunt gebruiken voor het waxen van een buitenbeeld. U kunt deze ook online kopen. Om wax aan te brengen, gebruikt u een zachte doek of een ongebruikte verfkwast om in hoekjes en gaatjes te komen. Breng een dunne laag aan en laat drogen. De meeste wassen zijn binnen 20 minuten droog. Wrijf het buitenbeeld vervolgens af met een zachte doek of een schone schoenborstel. Een tweede laag wordt aanbevolen voor buitenbeelden.Over de Auteur

Mark de Vries bezit een kunstgalerij met diverse bronzen beelden in Appingedam.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[130 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[118 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[109 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo