FB pix Hoe plant je een beukenhaag? - Artikelpost

Hoe plant je een beukenhaag?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1104 | Aantal woorden: 657 | Datum: | 0 commentaar

De meeste mensen denken pas het voorjaar aan het planten van de beuken. Terwijl je dit beter in het najaar/winter kunt doen. In de maanden november t/m april kun je het beste je beukenhaag planten. Dit is omdat de beuken dan in rust zijn. Dit doe je natuurlijk niet wanner de grond bevroren is. Als de beuken eenmaal geplant zijn maakt het niet meer uit of het gaat sneeuwen of dat er vorst overheen komt.

Maar hoe plant je de beuken nou op de juiste manier voor een mooie haag? En hoe zorg je ervoor dat ze ook mooi blijven? Daar ga je in dit artikel achterkomen!

Bedenk eerst hoe je de haag wil hebben

Allereerst ga je nadenken hoe je je haag graag wil hebben. Wil je een rode beuk of een groene beuk? En hoe breed wil je ongeveer dat je haag wordt? Er zijn twee manieren om een beukenhaag te planten, een enkele rij of een dubbele rij. Bij een enkele rij gebruik 5 beuken per strekkende meter, bij een dubbele rij 8 per strekkende meter. Het voordeel bij een enkele rij is dat de haag makkelijker en sneller te planten is en je minder beuken nodig bent. Waardoor je goedkoper uitkomt. Wanneer je kiest voor een dubbele rij krijg je een bredere en vollere haag. Tevens groeit hij sneller dicht.

Het spitten van een geul

Wanneer je duidelijk hebt hoe je de haag wil hebben begin je met het graven van de geul. Om ervoor te zorgen dat je een mooie rechte geul krijgt en om de lengte aan te geven, span je een draad van het begin tot het eind op de plek waar je je beukenhaag wil hebben. Wanneer je dit gedaan hebt, spit je een geul van ongeveer 30 centimeter diep en ongeveer 30 centimeter breed. Hou er bij het graven van de geul ook rekening meer dat er ongeveer 50cm ruimte tussen de haag en andere bomen en beplanting moet zijn.

De grond voorzien van bodemverbeteraar Topstart

Beuken hebben bepaalde schimmels nodig om goed aan te slaan en te groeien. Topstart is een bodemverbeteraar die deze schimmels bevat. Meng de zojuist uitgespitte grond met een beetje Topstart en strooi een laagje onderin je geul.

Het planten van de beuken

Bij een enkele rij zet je de beuken in het midden van de geul met een tussenafstand van 20cm. Bij een dubbele rij plaats je de beuken om en om in een W-vorm. Hierbij wordt de tussenruimte ongeveer 25 cm.

Het weer opvullen van de geul

Hierna vul je de geul weer op met het met Topstart gemengde zand. Zorg ervoor dat de beuken mooi rechtop staan en stamp de grond goed aan.

Het onderhoud

Nadat de beuken in de grond staan kun je gelijk de toppen van de planten terugsnoeien. Hierna kunnen de beuken 2 tot 3 keer per jaar gesnoeid worden. Bij het snoeien begin je onderaan en werk je naar boven toe. Het terug snoeien is niet noodzakelijk maar het stimuleert het dichtgroeien van de haag wel, daar komt bij dat wanneer je vanaf het begin je haag goed snoeit je voorkomt dat de onderkant kaal wordt.

Het is ook zeer belangrijk dat je er voor zorgt dat je beukenhaag ten alle tijden genoeg water krijgt zodra het blad begint te krijgen. Het is dus aan te raden om tussen de maanden maart en september goed je beuken in de gaten te houden.Over de Auteur

Kwekerij Klein is een kwekerij gevestigd in Zuidwolde in Drenthe. Op de webshop van Kwekerij Klein kunt u terecht voor een compleet aanbod van onder andere: bomen, haagplanten, haagbeuken fruitbomen, erfbeplanting, klimplanten, heesters & struiken, vaste planten, bodembedekkers en siergrassen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo