Hoe weet een robotstofzuiger de weg? - Artikel Post - Artikel Marketing

Hoe weet een robotstofzuiger de weg?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 146 | Aantal woorden: 476 | Datum: | 0 commentaar

Hoe weet een robotstofzuiger de weg?

Als je met je telefoon of het navigatiesysteem in je auto een route uitstippelt, zie je ook altijd waar je zelf bent. Je weet dit doordat je navigatiesysteem signalen ontvangt van GPS-satellieten, en zo de locatie tot op enkele meters nauwkeurig kan bepalen. Maar hoe weet een robotstofzuiger waar hij zich in een ruimte bevindt? De navigatie van robotstofzuigers werkt anders dan een systeem op basis van gps, maar hoe precies, verschilt nogal eens van fabrikant tot fabrikant, en ook tussen modellen onderling. Hier bespreken we de gangbare methoden.

Informatie van sensors

De handigste manier om snel de omgeving te leren kennen, is voor een robot vergelijkbaar met als je zelf in een nieuwe buurt gewoon gaat rondlopen. Hij begint met rijden, en verzamelt allerlei informatie via zijn bots- afgrond- en afstandssensoren. Budgetmodellen zullen deze informatie niet onthouden en willekeurig rondrijden, maar wel objecten vermijden. Slimmere schoonmaakrobots maken slimme beslissingen op basis van het leren en onthouden waar bepaalde objecten, muren en drempels zich bevinden.

Scannen met een laser

Het kan ook geavanceerder. Veel robots hebben een set optische en/of ultrasone sensors om de afstanden tot objecten om zich heen te meten. Maar Neato Robotics doet daar nog een schepje bovenop: Bovenop hun Botvac robotstofzuigers zit een module met een laser, die 360 graden in het rond kan kijken. Met deze laser scant zo’n robot de hele omgeving om deze in kaart te brengen, en om zich te oriënteren.

Omhoog kijken naar het plafond

Je weet vast dat zeevaarders vroeger de sterrenhemel, met haar unieke en herkenbare patronen, konden gebruiken voor navigatie. Voor een stofzuigrobot ziet je plafond er ook een beetje zo uit. Er zitten allerlei kleine oneffenheden in, die unieke patronen vormen. Daar kan de robot zich op oriënteren als hij niet te veel onder meubels door moet. Hij filmt dan met een plafondcamera gedetailleerd omhoog en kan zo altijd de weg vinden. Onder andere de Hom-Bot robotstofzuigers van LG gebruiken deze techniek.

Waarom een kaart bijhouden?

Het gecombineerde resultaat van alle sensors, laserscans en/of plafondcamera resulteert in een plattegrond die de robot kan gebruiken om te navigeren. Zo kan hij bijvoorbeeld ook, tijdens het schoonmaken, bijladen en onthouden waar hij is gestopt. Dan gaat hij daar verder met de schoonmaak. Ook kun je met een gescande plattegrond zelf bijvoorbeeld zones en No-Go lijnen in een plattegrond instellen, als je stofzuigrobot daar geschikt voor is.Over de Auteur

De Robotstofzuiger Expert is de specialist op het gebied van robot stofzuigers.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[147 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[125 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[120 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo