Hoe wordt glas gemaakt
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: EliseKlepper | Via Artikel Post
Gezien: 560 |
Aantal woorden: 377 |
Datum: Tue, 8 Dec 2015 |
0 commentaar
In ons werk als glaszetter in Leeuwarden werken we met allerlei verschillende soorten glas. Van een normale enkele ruit tot HR+++ glas tot draadglas tot glas-in-lood. Omdat wij zoveel met glas werken is het voor ons vanzelfsprekend hoe glas wordt gemaakt. Maar dit blijkt niet voor iedereen te gelden. Daarom leek het ons handig om eens te vertellen hoe glas gemaakt wordt.
Heel erg warm
Glas ontstaat door zand, soda en kalk door elkaar te mixen. Vervolgens wordt dit verhit tot 2300 graden. Dit is dus niet iets wat iedereen kan doen! Als het die temperatuur bereikt heeft, vormt het een mengsel van vloeibaar glas! Dat kan vervolgens in allerlei vormen gegoten worden.
Volgens de legende is het geheim van glas maken al heel erg lang geleden ontdekt. Het gebeurde toen een stel zeerovers geen geschikte stenen konden vinden om hun vuurtje te maken. Ze handelden in blokken soda en lagen voor de kust van Libanon. Omdat ze geen stenen konden vinden bouwden ze hun vuur met blokken soda in het zand. Ze gingen lekker eten koken en merkten vervolgens dat hun nieuwgebouwde oven instortte en vloeibaar glas vormde!
Glas was altijd enorm kostbaar. Niet omdat de bouwstenen van glas zo duur waren, maar omdat het zo moeilijk te bewerken was. Vroeger waren er namelijk erg weinig goede brandbestendige materialen beschikbaar. Ramen waren daardoor niet van glas, maar men gebruikte houten luiken. Tegenwoordig hebben we dat probleem niet meer. Overal zit glas in en alles is van glas gemaakt.
Zoekt u meer informatie over glas of maakt het u niet uit en wilt u een nieuwe ruit laten plaatsen? Dan kunnen wij u verder helpen. Als u even contact met ons opneemt helpen wij u graag met een gedegen advies. Nu weet u in ieder geval hoe onze corebusiness is ontstaan.
Over de Auteur
Wij werken al jaren als glaszetter. Daarom verschaffen wij u graag wat meer informatie.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen