FB pix Decoratieve schaduwdoeken veroveren Nederland - Artikelpost

Decoratieve schaduwdoeken veroveren Nederland

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1255 | Aantal woorden: 1627 | Datum: | 0 commentaar

Als het aankomt op een schaduwrijk plekje in de tuin, dan kozen wij Nederlanders decennialang voor de klassieke parasol. In Australië en Nieuw-Zeeland ging de voorkeur echter steevast uit naar een ander hulpmiddel: schaduwdoeken. Daar worden zo'n schaduwdoeken al ruime tijd op grote schaal gebruikt en zijn ze bijna overal terug te vinden. De laatste jaren zijn dergelijke schaduwdoeken ook in Nederland aan een fikse opmars begonnen. Wij gingen op onderzoek: waar komen ze vandaan en waarom kunnen ze menig Nederlander zo goed bekoren?

 

Een wereld van verschil

Van Australië naar Nederland: het is minstens een half wereldje van verschil. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. De schaduwdoeken die in Australië gebruikt worden konden niet zomaar geïmporteerd worden, aangezien de klimatologische omstandigheden nu eenmaal andere vereisten stellen. Zo ligt de focus bij Australische schaduwdoeken veel meer op de UV-bestendigheid, terwijl dat in Nederland – alhoewel zeker niet onbelangrijk – toch vaker blijkt te liggen bij de waterbestendigheid. Logisch, want zelfs op een hete zomerdag kan het hier nog eens fiks regenen.

Een doorgedreven selectie en enkele subtiele aanpassingen, meer had Nesling niet nodig om de decoratieve schaduwdoeken ook in Nederland te introduceren. Voor het eerst in 2005 en sindsdien een erg grote vlucht genomen. Het hoeft niet te verbazen dat Nesling nu ook succesvol marktleider is binnen het decoratief schaduwconcept.

 

Een logische keuze voor polyester

Het merendeel van de in Nederland aangeboden schaduwdoeken blijkt te bestaan uit geweven polyester. Zou dit dan de verklaring vormen van het grote succes waar de decoratieve schaduwdoeken mee geconfronteerd worden? In de eerste plaats lijkt dat misschien logisch, zeker gelet op de eigenschappen van polyester: bijna geen vochtopname, een goede bestendigheid tegen allerhande reinigingsmiddelen, een goede bestendigheid tegen zonlicht, geen aantasting door bacteriën en schimmels, …

Toch moeten we ook dat relativeren: alleen de stofkeuze als succespunt aanhalen, dat zal niet volstaan. Er zijn immers ook heel wat parasols beschikbaar die gebruik maken van hetzelfde materiaal. Anderzijds merken we wel dat schaduwdoeken efficiënter gebruik maken van de voordelen van polyester, door bijvoorbeeld de rekbaarheid van de stof ook effectief in de praktijk om te zetten.

 

Stijlvol en functioneel kan perfect samengaan

Het grootste succes van de schaduwdoeken blijkt te liggen bij de ideale combinatie tussen het stijlvolle en het functionele. Stijlvol, want dankzij de diverse kleuren en uitvoeringsvormen kan de schaduwplek afgestemd worden op het volledige buitendecor. Alsook is de kostprijs een stuk lager dan bij een stijlvolle parasol en dus kan er ook eenvoudiger gewisseld worden. Handig, toch?

Maar bovendien zijn dergelijke schaduwdoeken ook gewoon heel functioneel. Ze zorgen voor schaduw, hebben een hoge mate van UV-bestendigheid, zijn waterdicht en kunnen zo opgehangen worden dat regenwater automatisch afloopt. Natuurlijk hoeft dat niet altijd allemaal het geval te zijn, maar dat is ook het extra mooie: de schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringsvormen en prijsklassen.

 

Mogelijkheden van decoratieve schaduwdoeken

Decoratieve schaduwdoeken vinden tevens hun kracht in de vele bevestigingsmethoden. Zo kunnen schaduwdoeken bijvoorbeeld eenvoudig opgehangen worden tussen twee muren, idealiter aan de hand van bevestigingsmaterialen vervaardigd uit roestvrij staal. Staan de muren iets te ver uit elkaar? Dan kunnen kabels getrokken worden om het schaduwdoek alsnog op de juiste plaats op te hangen. Plaatsefficiëntie is hier een heel groot voordeel. Voor zij die een schaduwdoek dan weer pal in de tuin willen monteren, waar muren en palen soms te veraf zijn, is er dan weer de mogelijkheid om te werken aan de hand van eenvoudig monteerbare opbouwframes. De Umbrosa schaduwdoeken, in combinatie met schuifpalen, toont aan dat ook hier een erg stijlvol resultaat kan bekomen worden.

Zoals je wel merkt: voor iedere praktische toepassing lijkt er ook een praktische oplossing voorhanden te zijn.
Samengevat

De laatste tien jaar hebben decoratieve schaduwdoeken Nederland weten te veroveren. Die populariteit vatten we voornamelijk samen dankzij de ideale combinatie tussen het stijlvolle en het functionele, de eenvoudige montagemogelijkheden en de goede weersbestendigheid. Dankzij die eigenschappen kan die populariteit ons zeker niet verbazen.

Over de Auteur

Tuinbezitter en levensgenieter

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo