Huurbescherming - Artikelpost

Huurbescherming

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 746 | Aantal woorden: 413 | Datum: | 0 commentaar

Stel je voor je hebt een huurwoning en de verhuurder wil je uit de woning zetten, dit kan niet zomaar. Dit heeft te maken met de wettelijke huurbescherming. De huur moet altijd schriftelijk worden opgezegd, dit geldt zowel voor een huurcontract voor bepaalde en onbepaalde tijd.

Als de huurder binnen zes weken niet of afwijzend op de opzegging reageert dan kan de kantonrechter de huurovereenkomst ontbinden. Het kan zijn dat de bewoner zich slecht gedraagt, dan kan de verhuurder de huur opzeggen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het niet op tijd betalen van de afgesproken huurprijs. De verhuurder kan eens per jaar aankomen met een nieuwe huurovereenkomst, het is de bedoeling dat zij deze beide ondertekenen. Maar de huurder blijft weigeren om op het aanbod in te gaan, dan mag de verhuurder de huur ook opzeggen. Hier staat wel tegenover dat het aanbod van de verhuurder redelijk moet zijn en niet zomaar fors verhoogt mag zijn.

De verhuurder kan het pand aan willen passen aan het geldende bestemmingsplan, dan mag de huurder uit de woning worden gezet. Maar ook als de huurwoning dringend nodig is voor andere bewoners dan is dit een  gegronde reden om de huur te stoppen. Dit kan ter sprake komen als de verhuurder zelf geen woning meer heeft om in te verblijven. Een huurcontract voor bepaalde tijd is aan regels gebonden. Hierbij kan gedacht worden aan een tijdelijk contract waarbij een mogelijkheid is tot verlengen. Beide partijen moeten op tijd aangeven als ze het contract stop willen zetten. Als dit niet wordt gedaan dan wordt het stil zwijgend verlengd.  Je kunt ook gebruik maken van tijdelijke verhuur zonder de optie tot verlengen, je kunt dan een keer afspreken het contract te verlengen.

Als dan een volgende verlenging ter sprake komt dan mag dit niet, dan wordt het huurcontract stopgezet of omgezet in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.  Als dit zo is dan heeft de huurder recht op huurscherming. De huurbescherming geldt ook als het eigendom van een woning in handen is van een ander (zomaar wordt over gedragen).

Over de Auteur

Schrijf graag artikelen over woningen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[349 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[116 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo