Ik wil (een deel van) mijn pand slopen. Wat nu?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: artikelplaatsen | Via Artikel Post
Gezien: 507 |
Aantal woorden: 456 |
Datum: Thu, 20 Jun 2019 |
0 commentaar
Het straatbeeld verandert continu. Nieuwe woningen. Verbeterde straten. Hier en daar een renovatie. Zit je er zelf ook aan te denken om jouw woning of bedrijfspand onder handen te nemen? Dan loop je waarschijnlijk tegen allerlei verschillende regelingen en verboden aan. In deze blog vertellen wij je meer over de situaties waarin je te maken krijgt met sloopmeldingen en -vergunningen.
Een sloopmelding doen
Je bent van plan om een (gedeelte van een) bouwwerk te slopen. In sommige gevallen is hiervoor alleen een sloopmelding nodig. Dit is het geval wanneer er bij het slopen asbest zal worden verwijderd. Ook wanneer de hoeveelheid sloopafval meer dan 10m3 bedraagt ben je verplicht om melding te doen. Deze melding doe je bij de gemeente of via het formulier van het Omgevingsloket. Hierna wordt er een Bouwbesluit opgesteld.
Een vergunning aanvragen
De gemeente kan niet zomaar ieder sloopproject goedkeuren. Daarom kan het voorkomen dat je een zogenoemd “omgevingsvergunning voor slopen” nodig hebt. Hierbij wordt door de gemeente bepaald of het project geen negatieve gevolgen heeft voor de openbare orde, de gezondheid en de veiligheid. Specifiek gaat het hier om bouwwerken met een monumentale status, in een beschermde stads- of dorpsgezicht of met een notitie in het bestemmingsplan. De vergunning kun je wederom bij de gemeente of het Omgevingsloket aanvragen.
Slopen van een monument
Een monumentaal pand is prachtig, maar biedt de eigenaar vaak veel beperkingen. Zeker wanneer het gaat om een sloopproject. In dat geval is enkel een omgevingsvergunning niet voldoende. Je zult ook een vergunning op grond van de Monumentenwet of de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening moeten aanvragen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie of de gemeente zal dan kijken of het project gevolgen heeft voor de monumentale waarde van het pand.
Slopen bij een verbouwing
Leuk! Een moderne keuken of een compleet nieuw dakkapel. Wat veel mensen vergeten is dat er ook tijdens zo’n verbouwing veel gesloopt zal gaan worden. In deze gevallen kan het dus ook verplicht zijn om een sloopvergunning aan te vragen.
Meer weten?
Slopen kan niet zomaar. Als opdrachtgever krijg je namelijk met verschillende regels en bepalingen te maken. Natuurlijk wil je ruim van tevoren weten waar je aan toe bent. Stel je vragen daarom aan Kwakkel BV. Zij hebben ruime ervaring in sloopprojecten en kunnen je prima verder helpen.
Over de Auteur
Gerenomeerd sloopbedrijf in Kampen en omstreken.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen