Informatie over traditionele woningbouw en andere bouwsystemen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: RBOnline | Via Artikel Post
Gezien: 930 |
Aantal woorden: 365 |
Datum: Tue, 30 Jul 2013 |
0 commentaar
Als het gaat om het bouwen van woningen, zijn er tegenwoordig veel verschillende bouwsystemen mogelijk, welke in sommige gevallen zelf gekozen mogen worden. Een van de meest bekende soorten van woningbouw is de traditionele bouw. Naast traditionele woningbouw zijn er ook andere woningbouwsystemen die opkomend zijn, zoals bijvoorbeeld houtskeletbouw en prefabbouw. Hieronder zullen wij een korte toelichting geven over de verschillende bouwsystemen.
De meest gebuikte bouwvorm in Nederland is traditionele woningbouw
Traditionele woningbouw is een bouwsysteem waarbij de woning ter plekke wordt gemetseld en kent ten opzichte van andere bouwvormen vele voordelen. Daarnaast is traditionele woningbouw uitermate geschikt voor eigen inbreng als het gaat om ontwerp en afmetingen. Je hebt alle vrijheid en kunt alle kanten op. Erg interessant dus als je een architect hebt ingeschakeld voor het ontwerp van de nieuw te bouwen woning. Daarnaast is traditionele woningbouw vaak voordeliger dan andere bouwvormen en is de bouwtijd doorgaans ook een stuk korter. Tegenwoordig wordt houtskeletbouw vaak gecombineerd met traditionele woningbouw, waardoor sommige elementen sneller vorm kunnen krijgen, denk bijvoorbeeld aan dakkapel of aanbouw.
Houtskeletbouw
Een ander bouwsysteem dat we steeds vaker tegenkomen in Nederland is houtskeletbouw. Bij houtskeletbouw bestaat de woning, zoals de naam al doet vermoeden, uit een houten geraamte. De buitenkant van de woning kan vervolgens afgewerkt worden op meerdere manieren, zoals bijvoorbeeld met bakstenen. Houtskeletbouw kent als grootste voordeel dat de bouwkosten relatief laag gehouden kunnen worden, door de goedkopere materialen.
Prefabbouw wint aan populariteit
Bij prefab bouw worden de elementen van de woning in de fabriek op maat gemaakt, waardoor het op de locatie van de bouw alleen nog maar op de plek hoeft worden gezet en gemonteerd. De bouwtijd is bij een prefab woning aanzienlijk laag. Een nadeel is dat de aanloop periode voordat er begonnen kan worden met bouwen, vaak weer langer duurt.
Over de Auteur
RB Online brengt informatie over uiteenlopende onderwerpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen