Kiezen voor een makelaar of hypotheekadviseur
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Martine | Via Artikel Post
Gezien: 560 |
Aantal woorden: 1729 |
Datum: Tue, 17 Jul 2018 |
0 commentaar
Het goed regelen. Dat is een ding dat vast staat bij het kopen van een woning. Of het nu uw eerste huis is dat u koopt of dat het om een verhuizing gaat. U wilt de juiste hypotheek en een huis dat aan uw verwachtingen voldoet. U wilt achteraf niet voor verassingen komen te staan. Hoe u dit kan voorkomen vertel ik u in dit artikel.
Wat is een hypotheekadviseur?
Een onafhankelijke hypotheekadviseur ziet er op toe dat u de juiste keuzes maakt. Hij is er in het belang van u. Hij houdt in de gaten of het in de huidige situatie verantwoord is om een huis te kopen voor de vraagprijs of is een ander bod in dit geval beter is. Tevens houd hij ook rekening met de toekomstige situatie. Dan kunt u denken aan: wat gaat de markt doen? En zijn er toekomstplannen in de omgeving die invloed kunnen hebben op de woning die u koopt. Kortom hij helpt u bij het beslissen van de juiste keuzes. Maar dat is niet het enige wat hij doet. Hij is ook de gene die u bijstaat met het kiezen van de juiste hypotheek en gaat voor u op onderzoek. Doordat dit zijn werk is weet hij welke geldverstrekker het beste bij u past en kan u volledig adviseren. Waarschijnlijk zal hij voor u verschillende voorstellen maken van allerlei verschillende geldverstrekkers. Zo kunt u ze makkelijk met elkaar vergelijken. Dit zorgt sneller voor de juiste keuze. Want u hoeft niet meer zelf alle geldverstrekkers te bezoeken. Als u samen een keuze heeft gemaakt. Regelt hij ook het papier werk en houdt hij het proces in de gaten. Zo kunt u er vanuit gaan dat alles goed op papier staat en u niet voor verassingen komt te staan. Kiest u in plaats van een onafhankelijke hypotheekadviseur voor een hypotheekadviseur bij een bank dan is de situatie ongeveer hetzelfde. Het enige maar ook grote verschil is dat deze hypotheekadviseur alleen maar voorstellen op tafel zal leggen van zijn eigen bank. Dit beperkt u in mogelijkheden en is daarmee dus minder divers als bij een onafhankelijk adviseur.
Hoe berijd ik een gesprek voor met een hypotheekadviseur.
De allereerste vraag die u zichzelf zal moeten stellen is: gaat u naar een hypotheekadviseur bij een bank of naar een onafhankelijke hypotheekadviseur? Als u deze keuze gemaakt heeft zijn er nog meer zaken die u zelf van te voren kunt relen. Dit is ook heel raadzaam om niet voor verassingen te komen te staan. Zo kunt u veel meer halen uit een oriënterend gesprek.
Om u een voorbeeld te geven kunt u alvast aan het volgende deken:
- Bedenk van tevoren wat u kwijt wil zijn aan maandlasten voor uw hypotheek. Hou hierbij rekening met uw manier van leven en uw uitgavepatroon.
- De aflossing van de hypotheek. Hier zult u ook over na moeten denken. Er zijn vele mogelijkheden. U zult de hypotheeksom terug moeten betalen maar in hoeveel jaar wilt u dat gaan doen en hoe? Eerst weinig en dan veel, of gelijkmatig?
- Wat zijn uw toekomst plannen. Dit is een onderwerp dat ook zeker aanbod komt. Kunt u bijvoorbeeld nu al zeggen dat er dingen gaan veranderen. Denk o.a. is er een kinderwens, wilt u meer of misschien minder gaan werken? Alles heeft invloed op uw hypotheek.
- Heeft u een partner en wilt u samen een huis kopen dan zult u hier ook keuzes over moeten maken. Denk dan aan: hoe u het wilt regelen mocht er iemand te komen overlijden, een baan verliezen, ernstig ziek worden of de relatie wordt beëindigd.
- Een laatste tip. Kijk eens op internet hoe de hypotheekrente staat. Zoek ook eens wat hypotheektermen op, dan komt niet alles onbekend voor
Wat kan een aankoopmakelaar voor u betekenen bij het kopen van een huis?
Een aankoopmakelaar staat u bij, bij het kopen van een woning. Hij is er voor u van A tot Z. Kortom hij zal u volledig ontzorgen en er op toezien dat u achteraf niet voor verassingen komt te staan. Bij een aankoopmakelaar kunt u er ook voor kiezen om bepaalde taken zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar de juiste woning. U weet precies wat uw wensen zijn en kan zelf al in een oogopslag bepalen of het huis bij u past. Maar ook deze taak kan een aankoopmakelaar voor u uithanden nemen. Oftewel bij een aankoopmakelaar bent u vrij in diverse keuzes die er gemaakt moeten worden voor het kopen van een huis. Naast het zoeken naar de juiste woning zal de makelaar voor u gaan onderhandelen over de prijs en de aankoop datum. Het takenpakket van de aankoopmakelaar spreekt u van te voren duidelijk af. Want een aankoopmakelaar kan nog veel meer voor u uit handen nemen. Maar hiervoor zult u toch echt contact op moeten nemen met de aankoopmakelaar van uw keuze.
Waar moet u op letten bij het de kiezen van een makelaar!
Het vergelijk van verschillende s raad ik u zeker aan. Want tegenwoordig weet u maar nooit of iemand kwadenbedoelingen heeft. Zo iemand wilt u niet tegenkomen en zeker geen zaken mee doen! Gelukkig bestaand er brancheorganisatie waar een makelaar in Vught zich bij aankan sluiten. Als een makelaar bij zo’n brancheorganisatie is aangesloten kunt u er vanuit gaan dat het een degelijk makelaarskantoor is. Zij zijn namelijk door een strenge selectie gemoeten en hanteren goede consumentvoorwaarden. Ga daarom altijd voor een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie. De bekendste brancheorganisatie in Nederland zijn: de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VastgoedPRO of de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO). Zo weet u altijd dat u goed zit!
Een laatste tip!
Of u nu kiest voor een makelaar Vught of een hypotheekadviseur dat moet u natuurlijk zelf weten. U staat natuurlijk ook geheel vrij om alles zelf te regelen (opeen aantal juridisch zaken na die zullen uitgevoerd moeten worden door een expert). De zoektocht naar een huis kost vrij veel tijd en energie. Heeft u dat niet, dan is het wel zo prettig en ook heel makkelijk om het aankoopproces uit te besteden. Heeft u genoeg tijd en vindt u het ook heel leuk om zelf op eigen houtje, met eventuele hulp van uw familie en vrienden opzoek te gaan. Dan is dat ook zeker een hele leuke uitdaging. Kiest u ervoor om zelf te gaan bieden en te onderhandelen? Check dan van te voren even verschillende artikelen of boeken over hoe u dit het beste aan kan pakken. Tevens vindt u online volop tips over hoe u bijvoorbeeld zelf het openingsbod bepaalt en een slimme onderhandelstrategie kiest.
Over de Auteur
Dan zoekt u een makelaar die op zoek gaat naar de koper van uw woning.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen