Laminaat of toch liever parket in jouw interieur? Waar moet je op letten? - Artikelpost

Laminaat of toch liever parket in jouw interieur? Waar moet je op letten?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 207 | Aantal woorden: 967 | Datum: | 0 commentaar

Parket vs Laminaat

Houten vloeren zijn nog steeds populair. Je kan gaan voor een echte volledig houten parketvloer, maar ook laminaat is tegenwoordig een degelijke optie. Welk van de twee beter is, hangt sterk af van enkele externe factoren. Zo is het belangrijk om te gaan kijken naar de kostprijs, of er huisdieren rondlopen, de ruimte zelf, de gewenste look en veel meer. Door al deze afwegingen te maken, kom je zelf uit bij de beste optie. Het argument dat parket duur is en laminaat goedkoop, maar dat laminaat een zichtbaar goedkoper afkooksel is van parket, is al lang niet meer waar. Tegenwoordig valt er voor beide wat te zeggen zowel op gebied van look, onderhoud en kwaliteit. Hieronder kijken we naar wat het grootste verschil is in materiaal en hoe dit kan helpen in onze keuze. 

Variatie in materiaal

Om echt te weten te komen wat je in huis wilt halen, is het ook belangrijk echt te weten uit welk materiaal het product gemaakt is. 

Laminaatvloeren 

Laminaat bestaat uit verschillende lagen. We spreken over een Onderlaag, basislaag, decoratie laag en toplaag. De onderlaag is een dunne laag die zorgt dat de hele plank recht en stevig blijft. Vaak is dit melamine. De basislaag is dan het grootste deel en bestaat voornamelijk uit samengeperste houtvezels en lijm. De decoratieve laag bepaald welke kleur en houtmotief de planken zullen hebben. Vaak gaat dit slechts om een houtmotief, geprint op papier. Dit is waarom sommige, goedkopere, varianten er nogal fake uit kunnen zien. De toplaag is een doorzichtige krasbestendige laag. Hierdoor is laminaat zo gemakkelijk in onderhoud en zo bestand tegen krassen en andere oppervlakkige schade. 

Parketvloeren

Een parketvloer is wel degelijk een houten vloer. Hier zijn twee opties. Massieve parket of gelaagde parket. Bij gelaagde parket zijn verschillende lagen op elkaar gelijmd waar dan enkel de bovenste laag bestaat uit de gewenste houtsoort met het gewenste motief. Massieve parket bestaat, zoals het woord zelf zegt, uit één stuk, massief hout. 

Laminaat of parket?

Nu we weten waaruit beide opties zijn opgebouwd, kunnen we beter kijken naar welk van beide het best past in ons project. Hieronder enkele criteria waarover je zeker moet nadenken bij het beslissen van de perfecte vloer. 

Zelf doen of laten doen? 

Het feit dat je het zelf doet of laat doen is in deze beslissing zeer belangrijk. Laminaat vloeren zijn namelijk een stuk gemakkelijker te plaatsen dan de doorsnee parket. Laminaat heeft een soort kliksysteem, waardoor je de planken gemakkelijker in elkaar kan klikken. Parket daarentegen vergt iets meer kennis en aandacht. Deze worden vaak op de ondergrond gelijmd of genageld en moeten dus aandachtig worden geplaatst. Er bestaan parketvloeren met kliksystemen, maar deze zijn dan vaak net ietsje duurder. 

Conclusie: Doe je het zelf en ben je niet de handigste thuis, dan is laminaat misschien een betere optie. 

huisdier op parket

Duurzaamheid? 

Voor je beslist welke vloer je kiest, denk je best na over wat deze allemaal te verduren zal krijgen. Heb je bijvoorbeeld huisdieren rondlopen, telt jouw gezin nog spelende, en misschien vooral morsende, kinderen, is het een woonkamer waar men enkel televisie kijkt of een eetkamer waar elke avond wordt gegeten? Al deze zaken tellen mee in de beslissing. Oppervlakkig kunnen we stellen dat laminaat op zichzelf duurzamer is dan parket. Door de toplaag is de vloer goed beschermd tegen krassen en andere schade. Toch kan je tegenwoordig met bepaalde behandelingen van een houten parketvloer een zelfde duurzaamheid verkrijgen. Natuurlijk moet je dan wel wat extra budget voorzien voor de behandeling zelf. 

Conclusie: Laminaat is op zichzelf iets beter beschermd tegen schade, maar met een massief houten vloer en de juiste behandeling kan je, mits een iets hogere kost, zeker dezelfde bescherming verkrijgen. 

Kwaliteit van de look 

Laminaat staat bekend als de zichtbaar goedkope variant van parketvloeren. De grootste kritiek hierop is dat veel laminaatvloeren eerder voelt als plastic met een houtmotief. Parket daarentegen geeft wel echt een mooie houten indruk, aangezien het ook degelijk een echt houtmotief is. Toch kan hier ook voor gezegd worden dat tegenwoordig laminaat ook erg dicht tegen parket kan liggen. Er bestaat zelfs laminaat waar de nerven niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar zijn. Alleen zie je de prijs dan wel snel stijgen. 

Conclusie: Voor de meest authentieke look blijft parket de beste keuze, als kan laminaat dit tegenwoordig, mits meerkost wel evenaren. 

Mogelijkheden achteraf? 

Ben je iemand die om de zoveel jaar graag je hele inrichting of look en feel over een andere boeg gooit? In dat geval moet je weten dat laminaat, aangezien de kleur en motief afhangt van een enorm dun sier laagje niet zomaar even wordt opgeschuurd en opnieuw gevernist of gebeitst. Bij een parketvloer ben je wel in die mogelijkheid. Je kan de volledige vloer opschuren en weer in een nieuwe kleur vernissen. 

Conclusie: Verander je graag van interieur, dan biedt parket iets meer opties om te veranderen van kleur en vernis. Over de Auteur

Bouwkampioen is een expert in bouwmaterialen. Bij elk aspect voor of tijdens jouw verbouwing vind je bij Bouwkampioen zowel expertise als het juiste gereedschap of materiaal. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo