Lamineermachines: 10 tips om een goede keuze te maken.
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Prixos | Via Artikel Post
Gezien: 3959 |
Aantal woorden: 1740 |
Datum: Fri, 9 Aug 2013 |
0 commentaar
Wie wil lamineren stelt zich het best eerst een paar vragen.
Wat wilt u lamineren? Hoe groot, hoe dik? Hoe moet het beschermd worden en waartegen? En hoe wilt u het lamineren?
Er zijn drie manieren waarop u kunt lamineren:
- Warm lamineren: twee hoezen met uw blad ertussen, worden door een machine met warme rollen getrokken, waardoor de hoezen aan de randen op elkaar smelten. Dit is de meest gebruikte methode.
- Koud lamineren: Leitz ontwikkelde een aantal jaren de Xyron machines, die werken met lamineercassettes. Uw blad wordt door de machine getrokken en op voor en achterzijde voorzien van een beschermende folie uit de cassette
- Zelfklevend lamineren: bij deze methode is geen machine nodig. Uw blad wordt tussen de twee zijden van de zelfklevende hoes aangebracht, waarna de twee helften op elkaar gedrukt worden, liefst met een doek. Deze methode wordt vrijwel alleen voor kleine kaartjes gebruikt, bv pasjes en identiteitskaarten.
Waar moet u op letten bij het maken van uw keuze?
1. De keuze tussen de bovenstaande methodes is de eerste die u moet maken. Wilt u af en toe een kaartje of pasje lamineren, dan kunt u het beste kiezen voor de zelfklevende methode. Wilt u een kaart groter dan A6, grotere aantallen of verschillende diktes lamineren, dan bent u het beste af met een warm lamineermachine. Koud lamineren heeft meer beperkingen en is duurder.
2. Voor de lamineermachines heeft u keuze uit A4 of A3. In een A3 machine kunt u ook A4 lamineren, omgekeerd uiteraard niet. Lamineert u grotere aantallen, dan is een A3 machine een snellere methode: u kunt hierin ook A4 overdwars lamineren.
3. Belangrijk bij de keuze is de maximale dikte van de hoezen, die de machine aankan.
a. 70-90 micron: dunne hoezen bieden een eerste bescherming tegen vocht en vuil
b. 100-150 micron: standaard hoezen (meest verkocht is 125 micron) geven het product een goede bescherming en zekere stevigheid.
c. 175-200 micron: dikke hoezen bieden een grote stevigheid, bv voor placemats en menukaarten.
4. De opwarmsnelheid bepaalt hoe snel u na het opstarten kunt beginnen: het kan gemakkelijk 5-10 minuten duren voordat de machine gebruikt kan worden. Er zijn ook machines die al in 90 seconden klaar voor gebruik zijn. Voor grotere series niet zo van belang, maar als u regelmatig 1 of 2 vellen moet lamineren (bv voor een klant), dan kan de opwarmtijd van belang zijn.
5. Lamineersnelheid: standaard moet u rekenen op ca 1 minuut per A4. Er zijn echter ook machines die dit in de helft van de tijd doen. Highspeed of Turbo machines werken zowel met gewone als highspeed lamineerhoezen. Als u regelmatig grote aantallen moet lamineren is dit zeker het overwegen waard. Ook kunt u een A3 machine kiezen om A4 vellen overdwars te lamineren.
6. Het aantal rollen in de machine bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. De meeste (goedkopere) machines hebben twee rollen, die de hoezen en uw blad door de machine trekken en op elkaar persen. Betere machines hebben 4 rollen, waardoor het eindresultaat gladder is en geen luchtbellen meer heeft.
7. Verschillende warmte standen: eenvoudige machines hebben over het algemeen slechts 1 stand. Machines die meerdere diktes aankunnen hebben meestal 3 standen, zodat de warmte aangepast kan worden. De nieuwste generatie van machines doet deze aanpassing zelf.
8. Zeer belangrijk is de garantie. Lamineermachines zijn gevoelige apparaten, waar helaas wel eens iets fout gaat. De bekende merken GBC, Fellowes en Leitz bieden een uitstekende garantie.
9. Lamineerhoezen zijn er in alle soorten en maten. Voor gewoon lamineerwerk bent u uitstekend af met de lamineerhoezen van ons huismerk Quantore, in A4 of A3, 75 of 125 micron. Voor speciale situaties is er een ruim merken aanbod, waarbij u gerust een GBC hoes in een Fellowes of Leitz machine kunt gebruiken en omgekeerd.
10. Kies liever een betere machine in combinatie met goedkopere (huismerk) hoezen, dan omgekeerd. Eenmaal u de slag te pakken heeft, zult u graag ook speciale dingen willen lamineren (bv hoezen met een zelfklevende laag voor op ramen, of magnetische hoezen, extra dik, enz), die beter in de goede machine gemaakt kunnen worden.
De links in dit artikel gaan naar mijn webshop , waarin men een zeer uitgebreid assortiment van alle soorten lamineermachines en hoezen kan vinden.
Heeft u verder vragen over de keuze van een lamineermachine, aarzelt u dan niet om contact met mij op te nemen op 085-0090571 of oscar@prixos.nl
Over de Auteur
Oscar van Prixos heeft een jarenlange ervaring in de kantoorartikelen markt. Na verschillende inkoop en marketing functies bij Staples en Office Depot (Viking Direct) heeft hij in 2009 zijn eigen firma Prixos.nl kantoorartikelen opgezet. Deze online discounter kent een snelle groei en heeft nu al meer dan 40.000 klanten.
De basis van het succes is gegrond op een consequente strategie:
nu tot 60% korting!
snelle levering, 1 werkdag
ruime keuze uit ruim 25.000 artikelen
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen