Luchtzuiverende kamerplanten - Artikelpost

Luchtzuiverende kamerplanten

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 208 | Aantal woorden: 589 | Datum: | 0 commentaar

Kamerplanten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Het aantal instagram foto’s van trendy planten in woonkamers is geëxplodeerd! Ze zijn er in vele soorten en maten. Voor iedere kamer is er wel een geschikte groene vriend.

Maar wist je dat een kamerplant niet alleen mooi hoeft te zijn? Ze kunnen ook nuttig zijn. Er zijn namelijk tal van kamerplanten die bijdragen aan een gezondere lucht in huis. Dit werd duidelijk door onderzoek van de NASA in 1989.

Hoe ontstaat slechte luchtkwaliteit?

We besteden zeer veel van onze tijd binnenshuis. Ongeveer een derde van je leven breng je door in de slaapkamer. Nog een derde op werk. En je ligt nog wat uurtjes op de bank of zit aan tafel. Luchtkwaliteit binnen is dus heel belangrijk!

Helaas is die heel vaak niet goed. Een grote bron van vervuiling in huis is formaldehyde. Dit is een stofje die in heel veel huishoudelijke producten zit. Meubels, tapijt en schoonmaakmiddelen. Ook komt het vrij bij het koken. Het gehalte formaldehyde is binnen tot wel 5 keer zo hoog als buiten.

Als je daarbij niet goed ventileert kan dit grote problemen met zich meebrengen. Symptomen zijn onder andere misselijkheid en hoofdpijn. Sommige mensen kennen het begrip “sick home building”.

Gezondheidsvoordelen van luchtzuiverende planten

In het onderzoek van NASA werd ontdekt dat er planten zijn die dit formaldehyde uit de lucht kunnen zuiveren. Daarnaast zijn er nog andere voordelen aan planten op dit gebied. Ze verlagen namelijk het CO2 gehalte in de lucht. 

Ook dragen ze bij aan de luchtvochtigheid. Als de kachel aanstaat daalt de luchtvochtigheid in huis. Zeker in de winter is dit een probleem. Dit veroorzaakt irritatie aan je ogen, neus en keel. Gelukkig kunnen planten hier dus aan bijdragen.

Tot slot een ander voordeel. Planten dragen bij aan de emotionele toestand van mensen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kamerplanten in huis de stress verminderd.

Welke planten zijn luchtzuiverend

In het NASA onderzoek kwamen er veel planten uit die bijdragen aan de luchtkwaliteit in huis. Geïnspireerd door dit onderzoek zijn daarna nog andere onderzoeken uitgevoerd op andere planten. Hieronder noemen we de populairste planten.

Peperomia Obtusifolia

Deze plant is specifiek goed in het verwijderen van formaldehyde. Volgens onderzoek tot wel 47%. Daarbij is de Peperomia Obtusisfolia zeer makkelijk te verzorgen.

Tradescantia Zebrina

Staan je kasten en vensterbanken vol? Dan kun je ook een hangplant kiezen! De Tradescantia Zebrina is bestempeld als licht luchtzuiverend.

Graslelie

Staat bekend als een van de sterkste kamerplanten. Deze is niet kapot te krijgen! Tegelijkertijd is deze dus ook nog sterk luchtzuiverend.

Draceana

Liever een wat grotere plant? Kies dan voor een Draceana. Deze mooie tropische planten zijn te koop als boom. Ze stellen verder weinig eisen. Een plek in de schaduw is prima.
Over de Auteur

mijnPlant.info is een kennisbank over de verzorging van jouw plant

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[343 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[84 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo