Muizen en kaas – feit of fabel?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Laovdb | Via Artikel Post
Gezien: 910 |
Aantal woorden: 741 |
Datum: Wed, 4 May 2016 |
0 commentaar
Muizen en kaas – feit of fabel?
Het beeld is ons allemaal bekend: een muizenval met een blokje kaas. Als we de tekenfilms moeten geloven werkt kaas als een rode lap op een stier. Het melkproduct is vanouds hét middel om knaagdieren te lokken. Maar waar komt deze opvatting vandaan? En is kaas wel zo geschikt om het ongedierte te bestrijden?
Muizen in huis kunnen een grote last zijn. De beestjes vreten van alles en nog wat aan op zoek naar eten. Voedingsmiddelen in dozen van karton of plastic zijn niet veilig. Bovendien zijn ze vaak onhygiënisch. Dit is voor veel mensen de grote reden voor angst voor knaagdieren. Muizen en ratten weten zich overal binnen te wurmen en verspreiden vervolgens bacteriën en ziektes. De meeste muizen hebben door hun zachte skelet nauwelijks een opening nodig om je woning binnen te dringen. Een halve centimeter kan genoeg zijn. Heb je het ongedierte in huis? Dan merk je dit snel genoeg door aangevreten etenswaren, verpakkingen, meubels of zelfs kleding. De diertjes laten bovendien op grote schaal hun uitwerpselen achter.
Ongedierte voorkomen
Het is zaak om bij een muizenplaag zo snel mogelijk in actie te komen. Verschillende preventieve maatregelen zijn alsnog van belang wanneer de muizen al zijn binnengedrongen. Berg voedsel goed op! Gebruik hiervoor dozen die niet gemakkelijk aangevreten kunnen worden. Denk aan hard plastic, glas of metaal. Laat ook geen afval of etensresten slingeren. Op die manier geef je de muizen geen vrij spel en valt er niets te halen. Hoewel de beestjes door vrijwel iedere opening binnen kunnen komen is het niet onverstandig om openingen in het huis zo veel mogelijk af te sluiten.
Muizen vangen
De daadwerkelijke bestrijding van muizen kent verschillende methoden. De klassieke muizenval is een goede optie om mee te beginnen. De vallen zijn goedkoop en bij iedere supermarkt of drogisterij te vinden. De hamvraag: wat moet ik op een muizenval leggen? Je zult waarschijnlijk meteen denken aan een blokje kaas. Al decennia lang lijkt de opvatting te bestaan dat muizen gek zijn op kaas. Dit heeft wellicht te maken met hun voorkeur voor vettig eten. Ook de beeldvorming op televisie speelt mee. Een Brits onderzoek heeft deze mythe in 2006 ontkracht. Kaas komt uiteraard niet voor in het natuurlijke dieet van muizen. Het product is niet in de natuur te vinden. De onderzoeker stelt dat een muis niet gecharmeerd zou zijn van de sterke geur en smaak van kaas. De beestjes eten voornamelijk granen en fruit. Net als mensen houden ze ook van suikerrijk voedsel.
Vergeet dus het blokje kaas. Hoewel het kan werken, zijn muizen simpelweg meer te porren voor ontbijtgranen, een stukje fruit of andere zoetigheid. Ook pindakaas wordt tegenwoordig vaak aangeraden. Het heeft een sterke geur die van afstand opgepikt wordt. Een groot voordeel is de plakkerigheid van de substantie. Dit zorgt ervoor dat de muis er niet gemakkelijk met zijn maaltijd vandoor kan gaan. De extra moeite die moet worden gedaan om het bordje leeg te eten laat de val gemakkelijk dichtschieten.
Een muizenplaag bestrijden
Heb je last van een muizenplaag? Dan is een grondige en snelle aanpak erg belangrijk. Muizen kunnen zich razendsnel voortplanten. Zonder dat je het doorhebt kunnen er tientallen verstopt zitten in muren of kiertjes. Eén muis kan in no time uitgroeien tot een plaag in huis. Het is moeilijk om zo’n hoeveelheid ongedierte met muizenvallen te lijf te gaan. Bestrijdingsmiddelen zijn een optie, maar deze kunnen schadelijk zijn voor jezelf of je kinderen. Schakel bij een muizenplaag een specialist in. Een ongediertebestrijder in Dordrecht helpt je snel van de overlast af.
Over de Auteur
PNJ Plaagpreventie is expert op het gebied van ongediertebestrijding. Gebruik onze tips om zelf de overlast aan te pakken, of schakel ons in voor snelle en grondige aanpak van uw probleem.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen