Nederland in 2050 van het gas af met RES
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: bunders | Via Artikel Post
Gezien: 508 |
Aantal woorden: 541 |
Datum: Sat, 1 May 2021 |
0 commentaar
We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen. Het klimaatakkoord in Nederland is klaar. In 2030 moet de CO2 uitstoot met de helft zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 moet de vermindering van CO2 uitstoot met 95% ten opzichte van 1990 hebben plaatsgevonden. Maar hoe gaan we dat dan doen? Komt de last ten opzichte van de provincies te liggen? De Randstad schuift het weer af op de provincies?
Met zijn allen apart De Regionale Energiestrategie
Om de klimaatdoelen te bereiken moet iedereen wel meewerken. Een van de maatregelen die getroffen moeten worden is de transitie van gas naar elektriciteit. Burgers, bedrijven en overheden zijn hiervoor aan zet. Dat is de enige manier zodat ons land klaar is voor de toekomst. Echter, hoe klein ons land ook is, er zijn van streek tot streek verschillende belangen en verschillende mogelijkheden. Je kan de energietransitie in de Randstad niet zomaar een op een vergelijken met de transitie in bijvoorbeeld Drenthe of Limburg. Zeeland kan bijvoorbeeld meer elektriciteit opwekken met water dan bijvoorbeeld Overijssel. Je moet dan ook uitgaan van regionale sterktes en zwaktes. Daarom is Nederland opgedeeld in Regio's met elk hun eigen Regionale Energiestrategie.
Nationaal programma Regionale Energiestrategie
Hoe moeten we die uitstoot gaan verminderen. Maakt de overheid beslissingen voor mij? Nee niet geheel. Het land is opgedeeld in regio's. Deze regio's maken zelf een plan waarbij ze rekening houden met de specifieke behoeften en sterke punten van de regio. Er zijn in totaal dertig energieregio’s in Nederland. Zij onderzoeken waar, en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Ook onderzoeken deze regio's welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Gasloos bouwen zal daar zeker bij helpen. Met gasloow bouwen, worden woningen in nieuwbouwwijken gebouwd, zonder dat er gas aan te pas komt, op deze manier kan er gekeken worden naar 2050, Nederland van het gas af.
Wind en zonne-energie en het energienet
Om ons land van het aardgas af te halen hebbe we meer andere bronnen van energie nodig. Ook het gehele elektriciteitsnet moet omgebouwd worden. Vanouds is het netwerk ingericht op slechts een aantal aanbieders. Onze toekomst zal bestaan uit vele aanbieders (neem bijvoorbeeld de huishoudens met zonnepanelen). De bedrijven die gebruik maken van de energie moeten op hun beurt ook meer verspreidt worden over die vele bronnen aan energie. Dit schept tevens werkgelegenheid in gebieden die traditioneel achter zijn gesteld in kansen op werk.
Het Nationale programma Regionale Energiestrategie zal ons land in de komende dertig jaar ingrijpend veranderen. Niet alleen door een transitie van gas naar elektriciteit maar ook een herverdeling van energie aanbieders en locaties van energieverbruikers.
Over de Auteur
De auteur schrijft over verschillende onderwerpen en is zeer content met het beleid dat in Nederland wordt gevoerd op het gebied van de RES.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen