FB pix Nieuwe afwerklaag houten vloer - Artikelpost

Nieuwe afwerklaag houten vloer

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 753 | Aantal woorden: 853 | Datum: | 0 commentaar
Een houten vloer is hartstikke mooi. Het geeft karakter aan een ruimte, en het staat veel chiquer dan bijvoorbeeld vloerbedekking of zeil. Elke vloer van massief hout is na verloop van tijd toe aan een nieuwe afwerklaag. Wanneer dit precies nodig is, is onder andere afhankelijk van het onderhoud, de kwaliteit van de vloer, het type hout en de intensiteit van het gebruik van de vloer. Het vervangen van de afwerklaag, en het aanbrengen van een beschermlaag kan op verschillende manieren. Hier leest u welke mogelijkheden en materialen er zijn om uw vloer van een nieuwe afwerklaag te voorzien.

De afwerklaag
Lak
U kunt het beste voor lak kiezen als het hout licht van kleur is. Door uw vloer te behandelen behoudt u namelijk de mooie lichte kleur, en bovendien is een gelakte vloer ook heel makkelijk te onderhouden. Lak heeft echter ook nadelen. Als er een kras in de gelakte vloer is gekomen, zal de gehele vloer opnieuw geschuurd en gelakte moeten worden. Bovendien geeft lakken het beste resultaat wanneer er drie lagen lak aangebracht zijn. De laklaag dient schoongemaakt te worden met een elektrostatische doek of dweil schoon te maken.
Gemiddeld gaat een laklaag ongeveer tien jaar mee. Dan zal hij vervangen moeten worden. Dit houdt in het afschuren van de bovenste laag, het aanbrengen van een laag poriënvuller, en het aanbrengen van een nieuwe laklaag.
Olie
Uw vloer in de olie zetten zorgt voor bescherming en voor een warme uitstraling. De olie kan aangebracht worden met een doek, een spons of een kwast. Het afwerken van de vloer met olie is redelijk onderhoudsvrij. Regelmatig stofzuigen en minstens één keer per jaar dweilen is genoeg om de vloer schoon en mooi te houden. Als u de vloer op deze manier onderhoudt, kunt u de vloer bijvoorbeeld jaarlijks opnieuw in de olie zetten. Zorg er wel voor dat u de vloer goed schoonmaakt en ontvet voordat u een nieuwe laag olie aanbrengt. Op deze manier is het niet nodig om de vloer op te schuren.
Was
Om uw vloer met was af te kunnen werken zal de vloer eerst in de olie gezet moeten worden. Anders zullen vloeistoffen direct in het hout kunnen dringen. Als u de vloer eerst in de olie zet, zal het water hierop blijven liggen. Een vloer die afgewerkt is met was is behoorlijk onderhoudsgevoelig. Hij moet geregeld opgeboend worden met een boenmachine, en eens in de vijf jaar dient de bovenste waslaag vervangen te worden.

Wax-olie
Was-olie is een combinatie van was en olie, zodat u de twee bovenstaande producten niet apart hoeft aan te brengen. Het is een milieuvriendelijk mengsel en het werkt gemakkelijk om krasjes weg te werken. Met wax-olie is het de bedoeling om het in twee lagen aan te brengen. De eerste laag kan, net als bij gewone olie, aangebracht worden met een kwast of een doek. Als deze laag is opgedroogd, dient u de vloer lichtjes te schuren met een fijn schuurpapiertje. Houtvezels die overeind staan werkt u op deze manier weg. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat al het stof van het oppervlak is verwijderd, voordat u de laatste laag aanbrengt. Vervolgens kunt u de tweede laag wax-olie aanbrengen met een kwast of een roller.

Beschermlaag
Een beschermlaag voer een houten vloer is een melkachtige substantie die over de vloer uitgesmeerd kan worden om uw vloer te beschermen. Als er meerdere keren een beschermlaag is aangebracht is het belangrijk om de vloer een keer met een remover te reinigen. Zo voorkomt u dat de aangebrachte lagen gaan ophopen.

Een houten vloer is hartstikke mooi, maar vergt wel enig onderhoud. U kunt dit onderhoud zelf uitvoeren, of u kunt het overlaten aan vloerenspecialist, zoals bijvoorbeeld de specialist voor houten vloeren in Amsterdam. Een vloerenspecialist kan u altijd voorlichten wat de mogelijkheden zijn, en adviseren wat voor u de beste keuze is.
Tot slot enkele tips voor als vloeronderhoud uit gaat voeren:
U kunt deuren openzetten om ervoor te zorgen dat houten vloeren zo snel mogelijk opdrogen. Vooral een geopende buitendeur zorgt ervoor dat uw vloer binnen een mum van tijd droog is.
Een deurmat zorgt ervoor dat vocht en vuil niet op de vloer komt. Hierdoor houdt u de vloer langer schoon, en langer mooi. Een ander advies om de vloer langer mooi te houden is het plaatsen van viltdoppen onder stoelen, tafels en anders meubilair. Dit voorkomt dat de meubels krassen in de houten vloer maken.
Hout kan kromtrekken of uitzetten als het te nat wordt. Zorg er dus voor dat uw dweil of doek niet te nat is, wanneer u de vloer reinigt.

Over de Auteur

De vloer in uw woning of bedrijfspand is erg bepalend voor de uitstraling van het gebouw. Het is daarom erg verstandig om bij het uitzoeken van een nieuwe vloer genoeg tijd te nemen. Daarnaast moet de vloer natuurlijk ook geschikt zijn voor het type gebruik. Woont u in Amsterdam of omgeving? Dan bent u bij de vloerenspecialist in Amsterdam aan het juiste adres.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo