FB pix Nieuwe bestrating in uw tuin? - Artikelpost

Nieuwe bestrating in uw tuin?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 767 | Aantal woorden: 629 | Datum: | 0 commentaar

Is de bestrating in uw tuin aan vervanging toe? Of kost het tuinonderhoud van uw gras of groen te veel tijd en denkt u erover na om deze te laten vervangen door een onderhoudsvrij grindpad of tegelvloer? Het bestraten van uw tuin is makkelijker dan het lijkt, maar vergt wel enige voorbereiding. Hoe u dit het beste aan kunt pakken? U leest het hier.

Om te beginnen is het van belang een plan te maken voor uw bestrating. Hierbij houdt u natuurlijk rekening met de (toekomstige) looppaden, waterafvoer en natuurlijk deuren en muren. Vervolgens moeten alle oude tegels, bosjes en groenvoorzieningen op de plaats waar de bestrating komt te liggen, verwijderd worden. Zodra u het materiaal voor de bestrating in huis heeft, kunt u het gebied af gaan baken. Op de plek waar stenen komen te liggen zal minstens tien tot vijftien centimeter zand moeten liggen om te voorkomen dat de bestrating gaat verzakken. Wanneer de ondergrond slap is kunt u voor de zekerheid beter een centimeter of twintig aanleggen. Zorg er ook voor dat u op de plekken waar de grond ongelijk ligt, extra zand gebruikt om de kuilen mee op te vullen. In de loop van de jaren verzakt een zandlaag gemiddeld nog zo’n tien procent, dus wanneer u maar een kleine zandlaag aanbrengt, is het verstandig om de grond dichter te maken door middel van een trilmachine. Hierdoor zorgt u er voor dat de grond minimaal verzakt. Wanneer de grond voldoende opgehoogd is, vlakt u de grond aan de zijkanten lichtjes af naar de goot om te voorkomen dat regenwater zich gaat ophopen midden op de weg. Vervolgens reit u de gehele zandlaag met een waterpas zodat uw tegels of stenen mooi recht komen te liggen. Hierna kan de aanleg echt beginnen.

Wilt u de ondergrond bestraten met stenen of tegels? Als u voorziet dat de bestrating vaak belopen gaat worden, dan kunt u het beste kiezen voor een materiaal met halfsteenverband. Dit is een steviger type steenverband en met de halve stenen kunt u meerdere rijen leggen. Om te zorgen dat de voegen tussen de stenen goed blijven liggen, legt u eerst een zogenoemde ‘strekse’ laag aan. Hierbij worden niet de brede kant, maar de kopse kant van de stenen tegen elkaar aangelegd. Dit geeft niet alleen een leuk effect, het zorgt er ook voor dat de bestrating niet te makkelijk los wordt gelopen. Kieren tussen de stenen vult u op met brekerzand, wat u na het bestraten tussen de klinkers veegt.

Wilt u geen stenen bestrating maar zou u wel graag een grindpand in uw tuin aanleggen? Dan kunt u na het gladstrijken van de zandlaag een antiworteldoek over het zand leggen om onkruid tegen en gaan en te voorkomen dat uw grind vermengt met de onderliggende zandlaag. Over dit doek strooit u het grind totdat het pad de gewenste dikte heeft.

 

Hierna is uw bestrating klaar voor gebruik. Zijn er nog meer dingen die u aan uw tuin zou willen veranderen? Of laat u de bestrating van uw tuin toch liever uitbesteden door een vakman? Woont u in (de omgeving van) Venlo? Neem dan contact op met uw hovenier in Venlo!



Over de Auteur

Marie van Essen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[214 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[111 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo