Nieuwe dakkapel, dakconstructie aanpassen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: PatrickV | Via Artikel Post
Gezien: 9097 |
Aantal woorden: 622 |
Datum: Fri, 27 Jun 2014 |
0 commentaar
Je kunt een dakkapel bestempelen als een groot, lomp en in het bijzonder een zwaar bouwwerk. Het is dan ook niet zo vreemd dat sommige consumenten zich voor de aankoop van een dakkapel afvragen of hun dakconstructie wel bestand is tegen de druk van dit massieve bouwwerk. Toch hoef je als consument niet wakker te liggen van de dakconstructie, want de dakkapelleverancier zorgt er altijd voor dat het dak niet instort. We gaan het in dit artikel op Artikelpost hebben over de verschillende dakconstructies en met name hoe deze worden aangepast ten faveure van de nieuwe kapel.
Gordingen- en sporenkappen
Grofweg genomen hebben we in Nederland twee soorten dakconstructies, namelijk de gordingenkappen en de sporenkappen. Van oudsher waren de dakconstructies gordingenkappen, dat betekent een dakconstructie met gordingen, hetzij horizontale balken. Bij een doorsnee gordingenkap worden drie of vier gordingen gebruikt, dat is een beetje afhankelijk van de hoogte van het dak. Daarnaast is vaak ook een spant geplaatst, dit zijn balken die in het midden van de zolder over de lengte zijn geplaatst en het hart vormen van de gordingenkap. Sporenkappen zijn iets meer van deze tijd. Bij een sporenkap zijn balken verticaal geplaatst, deze sporen worden om iedere 60 centimeter geplaatst, het zijn dan ook meer balken dan bij een gordingenkap. Vaak worden bij een sporenkap aan weerszijden knieschotten bevestigd en een spant is bij een sporenkap ook niet heel vreemd. Tegenwoordig heeft negen van de tien nieuwe woningen een sporenkap. Nu is alleen de vraag: hoe wordt een dakkapel op een gordingenkap geplaatst en hoe op een sporenkap?
Dakkapel op gordingenkap
Als de dakkapel op een kap die bestaat uit gordingen wordt geplaatst, dan probeert de dakkapel specialist deze aan één zijde te plaatsen op het aanwezige spant. Mocht dat niet gaan, dan wordt een slaper bevestigd, dit is een verticale balk die loopt van de onderslagbalk/knieshot tot de bovenslagbalk. Aan één zijde moet sowieso een slaper worden bevestigd, want zelden heeft een zolder twee spanten. Als een knieschot bij een gordingenkap aanwezig is, dan wordt de dakkapel hier in de meeste gevallen opgeplaatst. Bij het ontbreken van een dergelijke constructie, wordt een onderslagbalk over de breedte van de zolder aangebracht. Hier steunt de onderzijde van de kapel op, waar de bovenzijde steunt op een bovenslagbalk, dit kan ook een oude gording zijn, die toevallig niet hoeft te worden verplaatst.
Dakkapel op sporenkap
Dakkapel specialisten hebben het liefst zo weinig mogelijk werk aan de constructie, vandaar dat bij een dakkapel die wordt geplaatst op een sporenkap, er vaak voor wordt gekozen het knieschot te gebruiken als ondersteuning voor de onderkant van het nieuwe bouwwerk. De zijkanten van een houten, polyester of kunststof dakkapel vinden doorgaans steun op de aanwezige sporen, die nog wel moeten worden opgedikt. Sporen hebben een afmeting van 45 x 140, waar gordingen 75 x 175 dik kunnen zijn. Bij een sporenkap dienen opgedikte sporen als slapers. De bovenkant van de dakkapel wordt opgevangen door een bovenslagbalk, dit is vaak een iets forsere houten balk, bijvoorbeeld van 75 x 225 of dikker.
Constructieberekeningen
Mocht je zekerheid willen hebben over de nieuwe dakconstructie, dan kun je aan de dakkapel specialist altijd vragen of hij constructieberekeningen kan laten maken, zodat je zeker weet dat de juiste balken worden gebruikt. Je wilt natuurlijk niet dat de dakkapel gaat doorzaken of erger dat het dak instort.
Over de Auteur
Het artikel is geschreven door de bedenkers van Dakkapel-Web, de bron voor informatie over dakkapellen, zoals over kunststof dakkapellen, prijzen en andere wetenswaardigheden.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen