Oorzaken van daklekkage - Artikelpost

Oorzaken van daklekkage

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 920 | Aantal woorden: 589 | Datum: | 0 commentaar

Een daklekkage kan heel erg hardnekkig zijn. Hier kom je pas achter wanneer het je overkomt. Daklekkage drijft menig huisbezitter tot wanhoop. Het meest gehoorde probleem is dat de plaats waar de lekkage zichtbaar is vaak niet de plaats is waar de lekkage ontstaat. In tegendeel zelfs, in meer dan 60 procent van alle gevallen ontstaat de lekkage op een ander punt. Het kan zijn dat u jaren geen last heeft van lekkage, maar er door de invloed van het weer toch plotseling last van krijgt. Extreme weersomstandigheden zoals harde wind gecombineerd met regen of sneeuwval kunnen hier de oorzaak van zijn. Daarnaast verzakt de originele constructie vaak, waardoor minimale verschuivingen zorgen dat uw onderkomen niet meer geheel waterdicht is.

Hoe te handelen bij een lekkage?

Bij een lekkage is het altijd handig om snel te handelen voordat u meer schade oploopt aan bijvoorbeeld uw dak. Indien de lekkage zeer ernstig is doet u er goed aan om direct contact op te nemen met een dakdekker, voordat de schade nog groter wordt. Indien dit niet het geval is dan is de eerste stap het detecteren van het lek, wat enig speurwerk met zich meebrengt. Door gebruik te maken van een tuinslang kunt u proberen de locatie van het lek te achterhalen. Het is wel verstandig om ervoor te zorgen dat iemand de situatie in de woning in de gaten houdt wanneer de ander het dak natspuit. Heeft u het lek gevonden? Dan heeft u geluk, meestal is er meer voor nodig om de exacte locatie te lokaliseren.

Tips op een rijtje:

Bestaat de dakbedekking van het platte dak uit meerdere delen? Controleer dan de naden.

Is uw dakgoot verstopt? Dan kan het zijn dat deze overstroomt en de lekkage veroorzaakt. Reiniging uw dakgoot regelmatig.

Controleer de kilgoot (de knik in het dak) en vervang eventuele beschadigde dakpannen.

Ga na of het daklood geen roestplekken of gaten vertoont. Vooral de plaatsen waar het daklood in de muur gemetseld is, dit is vaak een gevoelige plek die veel ellende kan veroorzaken.

Heeft u een schoorsteen? Controleer dan zowel het lood als de stenen en dakpannen rondom de schoorsteen. Ook het voegwerk verdiend enige aandacht. Ga na of deze nog intact is.

Bij slecht geïsoleerde daken kunnen in de winter nog wel eens ijsdammen voorkomen. Een euvel dat zich voordoet bij vriezen en dooien van sneeuw op het dak. De ijsdam zorgt ervoor dat het water niet weg kan lopen, maar zich ophoopt. Het werkt op een gegeven moment dan door het dak heen.

 

Tot slot

Met de bovenstaande tips is de kans groot dat u zelf de oorzaak van de lekkage opspoort. Indien dit niet het geval is dan doet u er goed aan om contact op te nemen met een dakdekker. Gerenommeerde dakdekkers zijn in het bezit van speciale apparatuur om daklekkage snel te lokaliseren en te verhelpen.  

 Over de Auteur

Michiel Reinders, dakdekker en specialist op het gebied van lekdetectie.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Estwing E3/239MM hamer voor dakdekkers/steigerbouw
Estwing E3/239MM hamer voor dakdekkers/steigerbouw

€ 71,39
Toon product

180 mm timmermanshoek, aluminium liniaal, driehoekige timmerhoek 45 90 graden verdikt, hoge precisie meetgereedschap, voor timmerman, dakdekker, ingenieur (zwart)
180 mm timmermanshoek, aluminium liniaal, driehoekige timmerhoek 45 90 graden verdikt, hoge precisie meetgereedschap, voor timmerman, dakdekker, ingenieur (zwart)

€ 54,99
Toon product

Tegel Met Opdruk | Kado | Cadeau | Niemand Is Perfect | Beroep | Dakdekker
Tegel Met Opdruk | Kado | Cadeau | Niemand Is Perfect | Beroep | Dakdekker

€ 13,49
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo