Ouderen blijven langer zelfstandig wonen - Artikel Post - Artikel Marketing

Ouderen blijven langer zelfstandig wonen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 258 | Aantal woorden: 399 | Datum: | 0 commentaar

Een van de wensen die veel ouderen hebben, is het zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat ze niet graag afhankelijk willen zijn van een verzorgingstehuis, al tientallen jaren in het huis wonen of zo dicht bij vrienden of familie zijn. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel hulpmiddelen ontwikkeld die het mogelijk maken om langer thuis te blijven wonen.

Thuis wonen: de statistieken

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat ouderen langer thuis wonen en enkel een beroep doen op thuiszorg als het echt nodig is. In het rapport ‘Zicht op zorggebruik’ (2004-2011) is onderzoek gedaan naar het gebruik van persoonlijke verzorging, verpleging en huishoudelijke hulp. De laatste jaren is er veel veranderd in het zorgbeleid en hebben ouderen minder recht op zorg. 

Ouderen moeten namelijk eerst in hun eigen omgeving kijken, bijvoorbeeld of een familielid kan helpen met de zorg. Als dat niet mogelijk is, dan pas hebben ouderen recht op betaalde zorg. Dit beleid verklaart mogelijk het feit dat alleenstaanden meer zorg gebruiken dan mensen in een huishouden met meerdere personen. 

Welke hulpmiddelen zijn er om langer zelfstandig te wonen?

Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen door gebruik te maken van hulpmiddelen of door aanpassingen aan het huis te doen. Hulpmiddelen zijn eenvoudig via het internet te bestellen. Daarbij kun je denken aan een rollator, een scootmobiel of een wandelstok. Het aanbrengen van aanpassingen aan de woning vraagt vaak wel meer kennis van een vakman.

Aanpassingen zoals een traplift of een grijpbeugel maken het mogelijk om langer thuis te blijven wonen. Een grijpbeugel wordt in een douche of toilet geïnstalleerd waardoor ouderen nog zelfstandig kunnen douchen. Daarnaast bieden moderne internettechnologieën ook uitkomst. Bijvoorbeeld door deuren automatisch te laten openen, de temperatuur automatisch te regelen of een alarm om de veiligheid van ouderen te vergroten. 
Over de Auteur

Pieter Lavrijssen schrijft regelmatig artikelen over nieuwe technologie, de vergrijzing en de zorg in Nederland.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Commentaar


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[223 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo