FB pix Renovatie van monumentale gebouwen - Artikelpost

Renovatie van monumentale gebouwen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1145 | Aantal woorden: 592 | Datum: | 0 commentaar

In Driebergen is in 2010 voor het eerst een monumentaal huis verbouwd tot het eerste energie neutrale monument van Nederland. Het doel van de renovatie was niet alleen het restaureren maar ook het energieneutraal maken van dit honderd jaar oude pand.  Bij Particulieren en bedrijfsrestauraties is duurzaam bouwen en verbouwen geen innovatie meer. Maar tijdens het restaureren van monumenten werd er tot 2010 nooit gekeken naar de mogelijkheden voor duurzaam bouwen.

De reden hiervoor is dat er weinig aan monumenten veranderd mag worden omdat de panden beschermt worden. In het geval van de woning in Driebergen was de renovatie zo gerealiseerd dat alle maatregelen ongedaan kunnen worden zonder het pand aan te tasten. Op deze manier kunnen nieuwe technieken om het pand nog milieu vriendelijker gemaakt worden toegepast zonder een volledige herrenovatie.

Aannemers in Utrecht

Natuurlijk is het ook mogelijk om als particulier een duurzaam bouwproject te starten. Bij duurzaam bouwen is het vooral van belang om benodigdheden te kiezen die een lage milieubelasting genereren over de gehele levensduur.  Een voorbeeld is hout kiezen met een FSC-certificering voor uw hout constructie of dubbelglas verkiezen boven enkel glas. Een ander voorbeeld waar veel te halen valt is bij het uitkiezen van de verlichting. Een led lamp verburikt namelijk al 75% minder energie dan een standaard gloeilamp.

Het onderzoeken welke materialen het beste gebruikt kunnen worden kan een lang proces zijn.  Veel particulieren kiezen er voor om de materiaal keuze door bijvoorbeeld een duurzame aannemer uit Utrecht aan te nemen of offertes aan te vragen bij verschillende bouwbedrijven in Utrecht . Specialiseren in het duurzaam renoveren van monumenten vergt een totale verschuiving van prioriteiten. Het begint bij het zeer goed in kaart brengen van het bestaande pand, om zo goed de juiste afwegingen te kunnen maken en de juiste materialen toe te passen.

Gezondheid

Duurzaam Bouwen is niet enkel bevorderend voor het milieu maar ook voor het binnenmilieu. Een ademende woning geeft een beter binnenklimaat en door het gebruik van natuurlijke materialen worden de gezondheidsrisico`s beperkt. In het geval van monumentale panden kan dit nog wel eens de belangrijkste reden zijn om een duurzame verbouwing te starten.Over de Auteur

Fleurine Ruitenbeek is een project manager in de bouwsector.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 4.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[88 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo