Schroeven in een gipswand
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Smoes | Via Artikel Post
Gezien: 3770 |
Aantal woorden: 819 |
Datum: Thu, 16 Apr 2015 |
1 commentaar
Leuk hoor, perfect afgewerkte muren in je nieuwe huis. De strak gestuukte en keurig afgeschilderde muren zien er prachtig uit, maar hoe ga je nu iets ophangen? Zomaar schroeven in de muur draaien werkt niet altijd. Afhankelijk van het materiaal van de muur is het nodig om pluggen te gebruiken, en bij verschillende materialen horen ook nog eens verschillende pluggen. Wat jij met jouw gipswand nodig hebt en hoe je te werk gaat lees je in dit artikel.
Pluggen
Voor een gipswand werkt het niet om er zomaar een schroef in te draaien. De schroef draait zich niet vast genoeg in het gips, waardoor hij niet genoeg grip heeft en weer los zou kunnen komen. Het is daarom belangrijk om pluggen te gebruiken. Voor een gipswand zijn hollewandpluggen heel geschikt. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Op de afbeelding hieronder staat een voorbeeld.
Materiaal
Er zijn veel verschillende soorten, en ook maten pluggen. Laat je in de bouwmarkt dus goed voorlichten welke maat plug jij nodig hebt. Moet hij in een enkele gipsplaat geplaatst worden, dan is een plug voor een dikte van 9mm nodig, en voor een dubbele gipsplaat dus uiteraard 18mm. Op de verpakking wordt dit meestal duidelijk aangegeven, maar als je het niet zeker weet kun je het natuurlijk altijd even navragen.
Welke plug je nodig hebt hangt ook nog af van wat je ophangt. Als je een gordijnrail met dikke gordijnen ophangt, heb je een stevigere plug nodig dan wanneer je alleen een klein schilderijtje ophangt. Ook in de dikte zijn er dus verschillende maten mogelijk.
De dikte van de plug, bepaalt ook de dikte van de boor die je nodig hebt om het gat voor te boren. Op de verpakking van de plug staat welke maat boortje je nodig hebt, maar ook hiervoor is het natuurlijk verstandig om je extra in te laten lichten wanneer je er zelf niet veel verstand van hebt.
Nu je de juiste pluggen hebt, is het belangrijk om het juiste formaat schroeven erbij te zoeken. Deze moeten dik genoeg zijn om zich vast te draaien in de plug. Ook dit is af te lezen op de verpakking van de pluggen.
Aan de slag
Nu je de juiste pluggen, het juiste boortje, en de juiste schroeven bij elkaar hebt kun je aan de gang. Er vanuit gaande dat je een boormachine, een hamer en een schroevendraaier hebt.
Uiteraard is het zaak om eerst goed te kijken, meten of berekenen waar je de schroeven wil hebben. Teken dit met een potloodje af op de muur. Vervolgens kun je een gat boren op de plek waar je de schroef wil hebben. Let hierbij goed op dat je de boormachine rechthoudt.
Nu het gat in de muur zit kun je de plug erin duwen. Doet dit eerst zo ver mogelijk door hem met je hand aan te duwen. Wanneer dit niet verder lukt, en de plug nog niet ver genoeg in de muur zit, kun je hem nog voorzichtig aantikken met de hamer. Zorg dat dat plug uiteindelijk zo diep in de muur zit dat het schroefgat precies op de oppervlakte ligt.
Nu de plug op de juiste plek zit is het tijd voor de makkelijkste stap: het indraaien van de schroef. Hier is verder nog zoveel spannends aan, want dit kun je gewoon op de gebruikelijke manier doen. Als je de schroef in de plug hebt gedraaid kun je voorzichtig testen of de plug inderdaad goed in de muur vast zit, door een beetje aan de schroef te trekken. Als het goed is zit er geen beweging in, en zit alles prima vast.
Het plaatsen van schroeven in een gipswand is niet zo moeilijk. Ook de beginnende doe-het-zelver moet dit kunnen doen, als die maar beschikt over het juiste materiaal. Heb je er hulp bij nodig, heb je geen tijd om het zelf te doen, of heb je nog meer andere klussen, dan kun je natuurlijk ook contact opnemen met een klussenbedrijf bij uw in de regio, zoals klusbedrijf Groningen als u in Groningen woont.
Over de Auteur
Chantal
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen
Commentaar
Erg interessant, als pluggenverkoper kan ik zeggen dat dit artikel perfect klopt!!